| 2020. november. 12. | 2 perc olvasás

Argentína magyar hőse

Tudtad, hogy az argentin hadsereg szervezője és Argentína első Nemzeti Katonai Akadémiájának (Colegio Militar de la Nación) alapítója, majd 25 éven keresztül igazgatója Czetz János (Gidófalva, 1822. jún. 8. – Buenos Aires, 1904. szept. 6.), magyar honvéd tábornok volt?

Az örmény származású erdélyi Czetz János, vagy Juan Fernando Czetz a magyar hadtörténelem jeles személyisége, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik legfiatalabb honvédtábornoka, Bem József altábornagy táborkari főnöke.

Katonai akadémiát végzett Bécsújhelyen, 1848-ban főhadnagyi rangban a hadügyminisztériumba osztották be, Mészáros Lázár hadsegédje, később Bem József mellett az erdélyi hadsereg táborkari főnöke és ideiglenes főparancsnoka lett. Jelentős része volt az erdélyi hadsereg megszervezésében. 1849. máj. 16-án a nagyszebeni csatában szerzett érdemeiért tábornokká nevezték ki. 

Czetz János
Czetz János
https://hu.wikipedia.org/

Világos után kivándorolt, Hamburgban megjelentette Bem erdélyi hadjáratáról szóló emlékiratát, Párizsban, Törökországban, majd Svájcban élt, és ő szervezte meg 1859-ben az első magyar légiót Olaszországban. A villafrancai béke után argentin származású feleségével, J. M. Rosas volt diktátor unokahúgával Argentínában telepedett le, ahol katonai térképészeti intézetet alapított. 1865-től jelentős szerepe volt a Paraguay elleni háború szervezésében. Ezután az argentínai katonatisztképzés irányítójaként Buenos Airesben létrehozta a Katonai Akadémiát (Colegio Militar), amelynek 25 éven át igazgatója volt. Közben 10 évig Ente Rios tartomány vízügyi rendezését irányította.

82 éves korában Buenos Airesben hunyt el, 1904. szeptember 6.-án. Ott is temették el a recoletai temetőben, azonban hamvait 1969-ben átszállították az általa alapított Katonai Akadémia új kápolnájába. Sírtábláján a spanyol szöveg eleinte csak annyi volt, hogy az ott nyugvó „argentin ezredes” a főiskola első igazgatója volt. Argentínai magyarok kérésére később azt is rávésték, hogy itt magyar tábornok és erdélyi főparancsnok alussza örök álmát.

Az általa felállított argentin műszaki alakulat katonái máig a Czetz által tervezett díszegyenruhát viselik. Argentínában a Nemzeti Katonai Akadémia előtt életnagyságú bronzszobra áll, és az épületben mellszobra is megtalálható.

Czetz János szobra az Akadémia egyik dísztermében
Czetz János szobra az Akadémia egyik dísztermében
https://www.korosiprogram.hu/

Forrás: Internet

Borítókép: Czetz János honvédtábornok lovas szobra Békásmegyeren, a Lékai bíboros téren az avatóünnepség napján, 2019. október 4-én

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: https://www.magyarhirlap.hu/

Legnépszerűbb cikkek