Argentína magyar hőse

  2020. november 13. - www.sopronmedia.hu

Tudtad, hogy az argentin hadsereg szervezője és Argentína első Nemzeti Katonai Akadémiájának (Colegio Militar de la Nación) alapítója, majd 25 éven keresztül igazgatója Czetz János (Gidófalva, 1822. jún. 8. – Buenos Aires, 1904. szept. 6.), magyar honvéd tábornok volt?

Az örmény származású erdélyi Czetz János, vagy Juan Fernando Czetz a magyar hadtörténelem jeles személyisége, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik legfiatalabb honvédtábornoka, Bem József altábornagy táborkari főnöke.

Katonai akadémiát végzett Bécsújhelyen, 1848-ban főhadnagyi rangban a hadügyminisztériumba osztották be, Mészáros Lázár hadsegédje, később Bem József mellett az erdélyi hadsereg táborkari főnöke és ideiglenes főparancsnoka lett. Jelentős része volt az erdélyi hadsereg megszervezésében. 1849. máj. 16-án a nagyszebeni csatában szerzett érdemeiért tábornokká nevezték ki. 

Czetz János

Czetz János

https://hu.wikipedia.org/

Világos után kivándorolt, Hamburgban megjelentette Bem erdélyi hadjáratáról szóló emlékiratát, Párizsban, Törökországban, majd Svájcban élt, és ő szervezte meg 1859-ben az első magyar légiót Olaszországban. A villafrancai béke után argentin származású feleségével, J. M. Rosas volt diktátor unokahúgával Argentínában telepedett le, ahol katonai térképészeti intézetet alapított. 1865-től jelentős szerepe volt a Paraguay elleni háború szervezésében. Ezután az argentínai katonatisztképzés irányítójaként Buenos Airesben létrehozta a Katonai Akadémiát (Colegio Militar), amelynek 25 éven át igazgatója volt. Közben 10 évig Ente Rios tartomány vízügyi rendezését irányította.

82 éves korában Buenos Airesben hunyt el, 1904. szeptember 6.-án. Ott is temették el a recoletai temetőben, azonban hamvait 1969-ben átszállították az általa alapított Katonai Akadémia új kápolnájába. Sírtábláján a spanyol szöveg eleinte csak annyi volt, hogy az ott nyugvó „argentin ezredes” a főiskola első igazgatója volt. Argentínai magyarok kérésére később azt is rávésték, hogy itt magyar tábornok és erdélyi főparancsnok alussza örök álmát.

Az általa felállított argentin műszaki alakulat katonái máig a Czetz által tervezett díszegyenruhát viselik. Argentínában a Nemzeti Katonai Akadémia előtt életnagyságú bronzszobra áll, és az épületben mellszobra is megtalálható.

Czetz János szobra az Akadémia egyik dísztermében

Czetz János szobra az Akadémia egyik dísztermében

https://www.korosiprogram.hu/

Forrás: Internet

Borítókép: Czetz János honvédtábornok lovas szobra Békásmegyeren, a Lékai bíboros téren az avatóünnepség napján, 2019. október 4-én

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: https://www.magyarhirlap.hu/

Kérem, várjon... Kérem, várjon...