| 2016. október. 25. | 2 perc olvasás

Asszonyok Sopron tisztaságáért

Sopront nem elég szeretni, tenni is kell érte – vallják azok a háziasszonyok, akik időről időre felkeresik a város legszemetesebb részeit, hogy rendet tegyenek.

– „Valóságos ékszerdoboz” – így emlegetik Sopront országszerte. A város lakói, így mi is, azonban azt tapasztaljuk, hogy sokan nem vigyáznak a város tisztaságára – mondotta dr. Weltler Magdolna. Ő az egyik motorja annak a hol csak három, de esetenként akár húsz főből álló kis csapatnak, akik minden szerda délelőtt kesztyűt húznak és megkeresik a város legszemetesebb, legelhanyagoltabb részét, hogy ott – ha csak időlegesen is – rendet tegyenek.

– Az ingatlanok tulajdonosai és használói már réges-régen elfelejtették, hogy kötelességük lenne az épülethez, a telekhez tartozó terület rendben tartása – vette át a szót dr. Varga Mária. – Úgy szól ugyanis az önkormányzati rendelet, hogy a tulajdonosoknak az útszegélyig terjedő részt kötelező tisztán tartaniuk, tehát a járdát és az ahhoz esetlegesen kapcsolódó zöld területet is. Gyakran azt is látjuk, hogy a járdákról a bokrok, a virágok közé söprik néhányan a szemetet.

– Sokszor kicsit sziszifuszinak is érzem a munkánkat, hiszen számtalanszor előfordul, hogy rendbe teszünk egy területet és néhány nap múlva arra járva ismét cigarettacsikkek százai, eldobott papír zsebkendők fogadnak – kapcsolódott a beszélgetésbe legutóbbi, Deák téri akciójuk befejezését követően dr. Molnárné Barcza Ilona. – Egymás között szoktuk is mondani: a szemét nem fogy el! Haragszom az „eget szemlélő” kutyasétáltatókra, akik jól tudják, hogy a kedvencük „nyomait” nekik lenne kötelességük eltüntetni a történelmi belvárosban éppúgy, mint a parkokban.

Szemét szempontjából a város legkritikusabb pontjai a Csengery utca, valamint a vasúti és az autóbusz-pályaudvar környéke – ebben egyetértenek az önkéntes „szemétkommandó” tagjai, akik várnak mindenkit, akik szebbé, kulturáltabbá szeretnék tenni szűkebb és tágabb környezetünket.

A kis csapat minden szerda délelőtt megkeresi a város legszemetesebb részét, hogy rendet tegyen.
A kis csapat minden szerda délelőtt megkeresi a város legszemetesebb részét, hogy rendet tegyen.
fotó: Pluzsik Tamás

Legnépszerűbb cikkek