| 2022. március. 17. | 2 perc olvasás

Átadták a „Csárda” Természetvédelmi Központot

Átadták a Balf és Fertőrákos között található Csárda Természetvédelmi Központot csütörtök délután. Az épület elsősorban a természetőrök munkáját segíti, emellett természeti oktatóközpontként is szolgál majd. A beruházás osztrák-magyar közreműködéssel valósult meg.

A régi csárda helyét egy új, többfunkciós épület tölti be ezután a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén. A Csárda Természetvédelmi Központ ünnepi átadóján Kulcsárné Roth Matthaea, a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatója köszöntötte a résztvevőket, aki elárulta, régóta eltervezett projektet sikerült megvalósítani.

- A megújult épület a természetőrök munkáját segíti, valamint komoly természeti oktatóközpontként is funkcionál egy kiemelkedő szakmai színvonalon elkészített foglalkoztatóval. Elhelyeztünk benne egy elektromikroszkópot is,  amelynek segítségével a gyerekek szinte bármit megvizsgálhatnak – emelte ki Kulcsárné Roth Matthaea, a Fertő Hanság Nemzeti Park igazgatója.
 

Fotó: Griechisch Tamás

Az eseményen beszédet mondott Sopron és térsége országgyűlési képviselője is. Barcza Attila hangsúlyozta, a korábban elhanyagolt terület most már kulturált környezetben fogadja a turistákat.
- A ma átadott fejlesztés egy kulcsfontosságú helyszínen valósult meg. A régi csárda épületének helyén egy teljesen új természetvédelmi központ épülhetett meg, amely állomás, találkozópont lesz majd a tó partjával, ahol megvalósul a Fertő-fejlesztés, hazánk legnagyobb turisztikai beruházása. Ezen az útvonalon fognak leginkább a turisták, a gyermekek és az oktatásra érkező fiatalok közlekedni – tette hozzá.
 

Fotó: Griechisch TamásAz aktív turizmusnak és a nemzeti parkoknak egyre nagyobb jelentősége van hazánkban, egyre népszerűbbek. A határon átnyúló programban kidolgozták az amatőr természetfigyelői szolgálatot és a környezeti nevelési munkát is továbbfejlesztették. Dr. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár hozzátette, az osztrákokkal közös projekt még közelebb hozza az embereket a természethez.

Fotó: Griechisch Tamás


A projektben a Csárda Természetvédelmi Központ mellett - a nemzetközi közreműködésnek köszönhetően - számos közös környezeti nevelési programot megvalósítottak, önkéntes programokat szerveztek osztrák és magyar fiatalok bevonásával. Közös tanulmányutakat szerveztek és megalapozták a természetvédelmi őrszolgálati tevékenységeket is. A projekt közel egymillió euróból valósult meg, melynek fele hazai forrás.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek