Átadták a kerékpáros Csillagtúra Központot Fertődön

Kerékpáros csillagtúra központot adtak át Fertődön egy komplex fejlesztési program részeként. A térség kerékpáros fejlesztései tovább folytatódnak, több kerékpár út is megújul a jövőben, jelentette be Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

A Sopron–Fertő turisztikai térségben a kerékpáros fejlesztések összehangoltan valósulnak meg, mely a turistákat és a helyieket is arra ösztönzi, hogy éljenek a térség adta lehetőségeikkel. A pénteken lezárult projekt ékköve a fertődi Kerékpáros Csillagtúra Központ, ahonnan a térség valamennyi látnivalóját bejárhatják az ide látogatók. A Magyar Kormány kiemelt célja az aktív életmód népszerűsítése.

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta:

„Nagyon fontos célkitűzése a kormánynak, hogy Magyarország a legélhetőbb országok közzé tartozzon Európában és ennek az élhetőségnek sok feltétele van: az egyik az kétségkívül az, hogy hogyan töltjük a mindennapjainkat mennyit mozgunk, mennyire élünk egészségesen, hogyan töltjük a nyaralásunkat. Ebből a szempontból rendkívül fontos, hogy az aktív életmód feltételeit javítsuk. Most itt a Covid járvány megmutatta, hogy komoly gondokat okoz, ha nem figyelünk oda az egészségünkre, ez viszont csak úgy működik, ha a feltételeket folyamatosan javítjuk. A most lezárult projekttel azonban nem áll meg a fejlődés. További fejlesztések fognak megvalósulni a térségben. Megújul a Kecske hegyi kilátó, új kerékpáros útszakasz kerül felújításra Sopron-Harka között. A célunk az, hogy tovább színesítsük a környék látnivalóit.”


fotó: Griechisch Tamás

A pénteken lezárult 650 milliós projekt meghatározó eleme a fertődi Csillagtúra-központ.

Kárpáti Béla, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója megemlítette, hogy:

„Ez egy 650 millió forintos beruházásnak a lezárása. Az volt a célunk, hogy a térségben egységes turisztikai arculatot hozzunk létre a kerékpáros turizmus tekintetében. A térségi önkormányzatok kéréseit tartalmazó elemeket szedtünk össze a projektben. Biciklis pihenőket helyeztünk ki, mosdókat alakítottunk ki, illetve egy kerékpárflottát is vásároltunk. A projekt legnagyobb épített része ez a Csillagtúra-központ, ahonnan az egész környék bejárható lesz. A kerékpárosok nemcsak a saját kerékpárjaikat használhatják, hanem az önkormányzattól bérelhetnek is, és körbejárhatják a térség látnivalóit."


fotó: Griechisch Tamás

Fertőd számtalan természeti és épített örökséggel rendelkezik. A település életében a kerékpáros turizmus is meghatározó szerepet tölt be.

Bognár Zoltán, Fertőd polgármestere büszkén sorolta a térség fejlesztéseit:

„Mind a természeti adottságaink, mind az épített örökségünk olyan, hogy bőven tartogat látnivalót. Ha leteszünk egy térképet, és körzővel egy 15 kilométeres kört rajzolunk Fertőd központtal, akkor láthatjuk, hogy kilátók, strandok, fürdők, tangazdaság, a fertődi kastély a rózsakerttel és a levendulással –, amire különösen büszkék vagyunk – mind-mind olyan turisztikai attrakciók, melyeket a legjobb talán kerékpárral felfedezni.”


fotó: Griechisch Tamás

A Sopron-Fertő turisztikai térségben komplex kerékpárosbarát fejlesztések valósulnak meg a jövőben is. Új projekt indul, ami tartalmazza a Sopron-Harka közötti kerékpárút felújítását, és a Fertő tó felé a kerékpáros út feljavítására is lehetőség nyílik.

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője kiemelte:

„2010 az a dátum, amikor dinamikusan elindult Sopron és térsége kerékpáros turizmusának fejlesztése, és azóta több mint 4 milliárd forintot fordított erre a magyar állam. A mai napon egy újabb állomáshoz érkeztünk. A fertődi csillagtúra-központot adtuk át, amely kerékpáros pihenőhely és jó lehetőséget nyújt gyermektáborok szervezésére is. A projekt keretén belül 17 egységes kerékpáros pihenőhely is átadásra került. Ez egy hiánypótló fejlesztés volt a tó körül. Folytatjuk a fejlesztéseket: egy újabb 500 millió forintos csomag érkezik a magyar kormány jóvoltából, amely tartalmazza a Sopron és Harka közötti erdőn keresztülhaladó kerékpáros út újítását, új kilátó építését és még több kisebb attrakciót  is.”


fotó: Griechisch Tamás

A fertődi Kerékpáros Csillagtúra Központ egy olyan többfunkciós létesítmény, mely családok és mozgáskorlátozottak számára is biztosítja a szükséges eszközöket. A Sopron-Fertő táj kiemelt turisztikai térség, ahol a jövőben is számtalan attrakcióval várják az ide látogatókat. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek