| 2021. május. 21. | 3 perc olvasás

Átadták a felújított Csapody István Természetiskolát

Pénteken átadták a felújított Csapody István Természetiskolát, mely a Fertő-Hanság Nemzeti Park egyik kiemelkedő helyszíne. A fertőújlaki épület a Téry Ödön Nemzeti Turistaház - fejlesztési Program keretében újult meg.

Mintegy 50 millió forintos kormányzati támogatással újulhatott meg a Nemzeti Park területén található Csapody István Természetiskola. A korszerűsítés jelentős lépés volt az épület környezetkímélő és takarékos üzemeltetése felé.  

Kulcsárné Roth Matthaea a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatója elmondta:

„Az épület kapott egy 20 cm-es szigetelést, ami jelentősen csökkentette a fűtés költséget. Illetve a tető kijavítása után vissza kerültek a napelemek. De ami igazán növelte az épület komfortfokozatát, hogy a nyílászárók kaptak egy külső zsaluziát, (redőnyt), ami azért fontos, mert nem légkondícionált az épület és ezzel az árnyékolástechnikával sikerül nyáron is elfogadható hőmérsékletet teremteni."

Kulcsárné Roth Matthaea a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatója
Kulcsárné Roth Matthaea a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatója
Fotó: Fodor Regina

Papp Gyula, Sarród és Fertőújlak polgármestere kiemelte, hogy a természetiskolának otthont adó épület felújítása a környező települések életére is pozitív hatással van, hisz amellett, hogy esztétikailag megújult az épület, nyaranta több száz gyereknek nyújt majd otthont a természeti nevelésben.

Papp Gyula, Sarród és Fertőújlak polgármestere
Papp Gyula, Sarród és Fertőújlak polgármestere
Foto: Fodor Regina

Barcza Attila, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy ez a fejlesztés is illeszkedik abba az elképzelésbe, ami Sopron és térsége turizmusfejlesztését jelenti.

„2016 óta vagyunk kiemelt turisztikai térség és ezalatt az idő alatt számos turisztikai fejlesztést adtunk át, rengeteg élmény és attrakció elem valósult meg ezekben a projektekben. Külön jó hír, hogy a pandémia után, a turizmus újra el tud indulni. Ez a térség az M85-ös út megnyitásával be tud csatlakozni a hazai gyorsforgalmi úthálózatba így megközelíthetőségünk sokat javult. Azt gondolom, hogy ez a turisztikai számokban is hatalmas pozitív lépés.”

Barcza Attila, a térség országgyűlési képviselője
Barcza Attila, a térség országgyűlési képviselője
Fotó: Fodor Regina

Az ünnepélyes átadáson Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a kormány célul tűzte ki, hogy 2030-ra Magyarország a legélhetőbb országok közé tartozzon, amelyhez hozzátartozik, hogy a szabadidőt megfelelően lehessen eltölteni.

"Magyarország az aktív turizmus felé fordult. 2018 óta 98 turista ház zarándok szálláshely, vízitúra megállóhely fejlesztés kezdődött el. Ez a mostani fejlesztés lehetővé teszi, hogy egész évben gazdaságosan lehessen működtetni ezt a turistaházat, és aki szeretné megismerni a Fertő-Hanság Nemzeti Parkot, az meg tudjon itt szállni."- mondta el a kormánybiztos.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos
Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos
Foto: Fodor Regina

Rácz András a környzetügyért felelős kormánybiztos kihangsúlyozta: 

„Manapság egyre nagyobb igény mutatkozik az aktív programok iránt, ahol az emberek a természet közelségét élvezve tudnak kikapcsolódni. Ezekhez a programokhoz pedig kiváló helyszínt biztosítanak a nemzeti parkok. Az elmúlt 10 évben a kormány komoly munkát fektetett a nemzeti parkok és ökoturisztikai parkok fejlesztésébe. A környezeti nevelési programban is közel 200 ezer gyereket szoktunk foglalkoztatni, ezért fontos, az ilyen létesítmények működtetése. 

Rácz András a környzetügyért felelős kormánybiztos
Rácz András a környzetügyért felelős kormánybiztos
Foto: Fodor Regina

A természetiskola épülete, mint az egykori „Mekszikópusztai határőrs” 1995-ig határrendészeti feladatokat látott el. 2004-ben került át a Fertő-Hanság nemzeti park kezelésébe, amely az új feladatkörök igényeinek megfelelően újította fel.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek