| 2024. május. 16. | 2 perc olvasás

Átadták a felújított Gloriette-kilátót

Május 16-án, csütörtökön adták át a felújított Gloriette-kilátót Sopronban, melyen dr. Farkas Ciprián polgármester is részt vett.

fotó: Griechisch Tamás
A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. és a város együttműködése példaértékű. Az elmúlt években mi a város lakott területén, a TAEG Zrt. pedig a parkerdőben hajtott végre fejlesztéseket. Például létrejött az Erdő Háza, megújultak a vadászházak és a kilátók. Mindez a magyar kormány támogatása és a TAEG Zrt. áldozatvállalása nékül nem jöhetett volna létre. Az önkormányzat is mindent elkövet annak érdekében, hogy a soproniak minőségi zöld környezetben tudják eltölteni a szabadidejüket. Éppen ezért új parkokat alakítottunk ki, illetve meglévőket újítottunk fel

- mondta a városvezető.

fotó: Griechisch Tamás

Dr. Sándor Gyula, a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója hozzátette:

A soproni kilátók többsége fából készült, ami nagyon szép és természetbe illő, azonban előbb-utóbb az idő vasfoga meglátszik rajtuk. A Gloriette-kilátó láb- és tetőszerkezetét is sok víz érte, így ennek cseréje történt most meg, valamint - hogy egységes képet mutasson - átfestettük az összes gerendát.

Remek kilátás nyílik innen a Várhely, a Karmelita-templom, Bánfalva, a Rozália-hegység és a Schneeberg irányába.

fotó: Griechisch Tamás
A Vas-hegyen már az 1900-as évek elején is állt kilátó. Romwalter Károly és Diem Gusztáv 1886-os évben kiadott „Illustrierter Führer durch Oedenburg und seine Umgebungen” című művében - amely az első soproni képes útikalauz volt - találunk utalást a kilátó létesítésének körülményeire. Ebből tudjuk meg,hogy Kugler Henrik 1876-ban a városi tanácsban felvetette a Vas-hegyen létesítendő gloriette gondolatát, ami 1900-ban mint parapluie (ernyő) majd 1909-ben mint gloriette valósult meg. A kilátó 367 m magasságban, fával borított meredek sziklafal szélén állott. A szép kilátóhelyen padok kínálnak alkalmat a pihenésre. Ez a gloriette már nem létezik, egykori helyét egy kőbe ágyazott magassági jel mutatja. A ma látogatható kilátón elhelyezett táblán a következő felirat olvasható: „Építette a régi Gloriette helyén a Tanulmányi Állami Erdőgazdaság a Soproni Városszépítő Egyesület közreműködésével 1989-ben.”

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek