| 2021. július. 18. | 5 perc olvasás

Átadták a fertődi Esterházy-kastély megújult nyugati szárnyát

„A magyar nemzet értékeinek, épített, természeti, kulturális, szellemi örökségeink kezelése, bemutatása, fejlesztése a hazaszeretet kifejezésének formája. Ennek a hazaszeretetnek a kézzel fogható tanúi vagyunk itt ma mindannyian” – hangzott el a fertődi Esterházy-kastély felújított nyugati szárnyának átadó ünnepségén. Az Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita asszony részvételével, továbbá a hazai művészvilág jeles képviselőinek jelenlétében tartott ünnepségen egyszerre négy, reprezentatív kiállítás is nyílt a több mint 1200 négyzetméteren, az 1,8 milliárd forint kormányzati forrásból felújított kastélytérben.

„A fertődi Esterházy-kastély felújítása során az a cél vezérelte a magyar kormányt, hogy az ország legnagyobb barokk kastélya visszanyerje régi pompáját, de az az elképzelés is vezette, hogy a megújított épület a magyar kultúrának ne csak egy szimbolikus, hanem egy valódi, élő helyszíne legyen. Ehhez a célhoz pedig az egymásra épülő fejlesztések sora vezet el bennünket, hogy a kastély egykori régi pompájához méltóan fogadhassa a magyar és külföldi látogatókat. Ez a cél, amit 2013-ban ezen a helyszínen Orbán Viktor miniszterelnök meghirdetett, egy újabb, jelentős mérföldkőjéhez érkezett a mai napon” – emelte ki az esemény kapcsán köszöntőjében Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. 


fotó :Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntőjében elmondta: „Jelentős és fontos ünnep ez a mai rendezvény, mert megnyithatjuk ezt a felújított épületszakaszt. Ünnep, mert szemet, szívet és lelket gyönyörködtető kiállítások várják a látogatókat benne. Magyarország a csodák forrása. Az áldozatos, kitartó munka, a tudatos, tervezett, egymásra épülő folyamatok megvalósítása olyan eredményekben fog kiteljesedni, amelyek egyrészt igazolják, hogy jó kezekben vannak ezek a csodák, másrészt tovább növelik a nemzeti örökségeink ismertségét.”

„A képtár modernitás és tradíció egymást kiegészítő harmóniája. Most olyan kiállítást nyitunk meg a nagyközönség számára ebben a csodálatos, merészen és nagyvonalúan újraértelmezett teremben, amely ilyen összetételben még soha nem volt látható a nagyközönség számára. A képtárban kiállított festményekből 51 darab a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének része. A porcelános szobában tárolták a hercegi család látványosságnak szánt, alapvetően nem használati porcelánjait. A fertődi Esterházy műtárgygyűjteményből közel 400 porcelán, köztük igazán egyedi, ritka és értékes darabok tekinthetők meg ebben a rekonstruált szobában. A patkószárny egybenyíló térsora funkcionális, egy-egy terem tekintetében pedig restaurált és rekonstruált térsor, amely időszaki kiállítások befogadására, megvalósítására nyújt lehetőséget. A hely „szellemi-értékrendbeli tényleges” alaprajzát Esterházy Fényes Miklós erőteljes vonásokkal rajzolta meg. Úgy, hogy nem csak a maga korában tette egyedülálló építészeti jelenséggé és összművészeti-kulturális küldetést beteljesítő központtá Eszterházát, Magyarország legnagyobb és legszebb barokk-rokokó kastély- és kertegyütteseként, de az a jelenben is egyedülállónak számít, egyben korszerű funkciókkal kiteljesíthetően" - fűzte hozzá.


fotó: Griechisch Tamás

Az épületrészt szalagátvágással nyitotta meg Barcza Attila országgyűlési képviselő, Varga Judit, Magyarország igazságügyi minisztere és Egresitsné Firtl Katalin ügyvezető.

A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú, a kastélyfelújítás, a kastély újjáéledése óta sem volt. Az Arcok és tekintetek - Esterházy-képtár a közel 400 műtárgyat bemutató Esterházy-porcelánkabinet, továbbá az IDŐVONZATOK - MODULATED TIME, BOLDI szobrászművész és Incze Mózes festőművész kortárs kiállítása méltó és grandiózus az eszterházai csodavilághoz.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

„Eszterháza nagyon hosszú időn keresztül Európa egyik virágzó kulturális központja volt. Ez a nap is annak a bizonyítéka, hogy erre napjainkban is van igény, és a ma embere is innen töltekezik fel. Incze Mózes és BOLDI nagyon jól összeszokott művészpáros, akik klasszikus, nagy múltú anyagokkal dolgoznak, mégis a modern kor egzisztenciális kérdéseire keresik a válaszokat. Emellett a barokk kor is megjelenik a mai napon, ugyanis átadtuk az Esterházy-képtárat és az Esterházy-porcelánkabinetet is.” – hangsúlyozta kiállításmegnyitó beszédében Varga Judit, Magyarország igazságügyi minisztere.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

Árvai-Józsa Kitty művészettörténész beszédében elmondta: „Incze Mózes és BOLDI kiállításának megnyitóján igazán különleges együttállásnak lehetünk a tanúi. Mindkettejük esetében egy összegző, átfogó tárlatról beszélhetünk, hiszen az elmúlt 25 év terméséből válogattunk, és így sok helyen nagyon szépen kirajzolódik az alkotói fejlődés íve, a művészi gondolkodás iránya.”


fotó: Griechisch Tamás

A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyát Turner Lajos címzetes kanonok, a fertődi Szent András-templom plébánosa áldotta meg. Az Esterházy-kastély marionettszínházában Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész koncerttel köszöntötte a rangos eseményt, ahol meglepetésként Varga Judit hegedűjátékát hallhatták a vendégek. A fertődi kastély nyugati szárnyának kastélyterei 2021. július 21-étől, szerdától lesznek látogathatóak, további információk a fertődi Esterházy-kastély Facebook-oldalán és az eszterhaza.hu weboldalon olvashatók.

 

A fertődi Esterházy-kastély patkó alakú főépületének emeletes nyugati szárnyában egykor az Esterházyakkal rokon családok lakosztályai sorakoztak, illetve a főbejáratig futó földszintes térsorral (nyugati patkó) összekapcsolva néhány inasszoba mellett itt kaptak helyet a különböző hercegi gyűjtemények, például a könyvtár és a porcelángyűjtemény. A szárnyból nyugat felé húzódó hosszú, nagy belmagasságú tér volt a képtár, amelyben a műalkotások száma – az egykori krónikás szerint – 350 körül lehetett.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek