| 2 perc olvasás

Átadták a Miyawaki-, azaz tápláló városi minierdőt Sopronban

A fenntarthatóságot és a biodiverzitást támogató, élőhelyteremtő növénytársítás Sopron város és a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány együttműködésében a SopronFest keretében valósult meg. A csemetéket a Csengery utca Arany János utca és Király Jenő utca közé eső szakaszán ültették el. Az átadót május 15-én tartották, melyen dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere, Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint Lobenwein Norbert, a SopronFest egyik főszervezője is részt vett.

fotó: Rombai Péter

Az átadón dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere elmondta:

A környezetvédelem, a fenntarthatóság és a zöldgondolat terjesztése és hirdetése rendkívül fontos. Az elmúlt időszakban a város kiemelt figyelmet fordított arra, hogy az intézményeket, bölcsődéket, óvodákat és iskolákat úgy újítsa fel, hogy azok szén-dioxid-kibocsátása jelentősen csökkenjen. Emellett a város közvilágítási rendszerét is elkezdtük korszerűsíteni, valamint a mikromobilitás érdekében lehetővé tettük az elmúlt másfél évben az e-rollerek használatát. Ezek apró, ám fontos lépések azért, hogy a város a 2015-ös bázisévet tekintve, 2030-ra 15%-kal csökkentse a károsanyag-kibocsátást. Ezen dolgozunk, és ezt szeretnénk folytatni a jövőben is.
fotó: Rombai Péter

Az átadón Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke is jelen volt.

Ez a picike erdő szimbolizál valamit, ami arról szól, hogyan és miért érdemes vigyáznunk a környezetünkre. Minden évben óriási területű erdőket irtanak ki. Azzal, amit ma itt létrehoztunk, nem tudjuk mindezt pótolni, de a szemléletet át tudjuk adni másoknak is. Fontos, hogy az erdőket védjük és óvjuk.

Áder János az úgynevezett Compocityt is bemutatta. Maga a rendszer egy beltéri okosrobotból, egy hardverből, egy admin felületből és egy applikációból áll. Ez egy komplex rendszerben működő, körforgásos szolgáltatás. A Compocity megalkotása forradalmasíthatja a háztartási szemét kezelését, és azoknak is lehetőségük nyílik a komposztálásra, akiknek nem áll rendelkezésére kert, sőt esetleg még egy balkon sem.

fotó: Rombai Péter

A csemetéket dr. Farkas Ciprián Sopron polgármester ültette el.

A Miyawaki-minierdők hatékony szerepet játszanak a levegő tisztításában, elnyelik a zajt, vizet párologtatnak, esztétikai élményt nyújtanak, és csökkentik a nyári hőszigeteffektust a városi környezetben.

fotó: Rombai Péter
A Miyawaki-minierdők nagyon gyorsan nőnek, sűrűbbek és nagyobb biológiai sokféleséget tartalmaznak a hagyományos erdőknél. Ezek a mini erdők amellett, hogy könnyen ültethetőek városi környezetben, például lakóövezetekben, iskolák udvarán, vállalati és gyári területeken vagy bármely kihasználatlan városi telkeken, lehetőséget adnak a városi talaj regenerálására. A módszer közvetlenül a természeti folyamatokból és a biológiai sokféleségből meríti az ihletet: 15-25 különböző fa- és cserjefajt ültetnek együtt nagy sűrűségben, azután ezek a növényközösségek nagyon jól együttműködnek, és tökéletesen alkalmazkodnak a helyi időjárási viszonyokhoz.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek