| 2019. május. 16. | 2 perc olvasás

Átadták a Nagycenket Pereszteggel összekötő kerékpárutat

Átadták a Nagycenket és Pereszteget összekötő 3,4 kilométer hosszúságú kerékpárutat. A négy szakaszból álló út megépítésével régi vágya vált valóra a településeken élőknek: a különböző részek az arra járók tapasztalatainak segítségével épültek meg, így a kerékpárosok mellett a szükséges helyeken a gyalogosok közlekedését is gyorsabbá, biztonságosabbá teszi.

Sokkal biztonságosabban lehet ezentúl eljutni Sopronszécsenyből Peresztegre – mindez a Nagycenket Pereszteggel összekötő új kerékpárútnak köszönhető: ennek egyik szakaszát úgy építették ki, hogy a biciklisek és a gyalogosok el tudják kerülni általa az utat. Ez a rész egy hidat is kapott, amely az Ikva patak felett ível át.  

Ferling György, Pereszteg plébánosa megáldja az új hidat
Ferling György, Pereszteg plébánosa megáldja az új hidat
fotó: Griechisch Tamás

A projekt a Nagycenk és Pereszteg között húzódó Vízállói utat is érintette – ez évszázadok óta földes volt, azonban most leburkolták aszfalttal. A szakasz átadójára mindkettő településről érkezett egy-egy kerékpáros csapat a kettő község közigazgatási határára, hogy a megújult úton üdvözölhessék egymást. Az ünnepségen Csorba János, Nagycenk polgármestere elmondta: a leaszfaltozott úttal régi vágya vált valóra a községekben élőknek. A települések vezetői egyetértenek abban: ezzel javult a községek közötti amúgy is jó viszony.

- Ez a kerékpárút mindkét településnek sokat jelent – emelte ki Sellei Tamás, Pereszteg polgármestere. - Nem csupán a támogatás összegében, hanem a megvalósulás tartalmában is jelentős. Pereszteg életében pedig azért jelentőségteljes ez a projekt, mert a Sopronszécseny és Pereszteg közötti nagyon balesetveszélyes útszakaszon új, biztonságos gyalogos és kerékpárút épülhetett meg általa – fejtette ki.

Sellei Tamás, Pereszteg polgármestere
Sellei Tamás, Pereszteg polgármestere
fotó: Griechisch Tamás

Sopron és a Fertő-táj kiemelt turisztikai térség a magyar kormány 2016-os döntésének köszönhetően. Ez a fejlesztés is hozzájárul a környék lehetőségeinek bővüléséhez. - Szeretném kifejezni köszönetemet a Magyar Kormánynak azért a 300 millió forintos támogatásért, amellyel a Nagycenket és Pereszteget összekötő kerékpáros út megvalósult – hangsúlyozta Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. - Ennek mindenki nagyon örül, hiszen ezáltal nagyot emelkedett itt a kerékpáros közlekedés színvonala és biztonsága – fűzte hozzá.  

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője
Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője
fotó: Griechisch Tamás

Az ünnepélyes átadón elhangzott: azért is részesítették támogatásban ezt a kezdeményezést, mert a kerékpározás egészséges és segít a klímaváltozás elleni küzdelemben is. - Lehetővé teszi ez a fejlesztés azt, hogy az emberek biztonságosan és környezetbarát módon tudjanak közlekedni itt – világított rá Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke. - Hiszen a kerékpáros közlekedés során tizedannyi szén-dioxid szabadul fel, mint amennyit az autók bocsátanak ki. Így ezzel is hozzá tudunk járulni Földünk jövőjéhez – részletezte.

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke
Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke
fotó: Griechisch Tamás

A megvalósult kerékpárútnak négy szakasza van, amelyek összesen 3,4 kilométer hosszúságúak. Az aszfaltos út szélessége helyenként a 3 métert is eléri.  

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek