| 2017. szeptember. 26. | 2 perc olvasás

Átadták a Roth Gyula Emlékerdő szakmai tanösvényt

A Soproni-hegység Asztalfőnek nevezett részén kedden adták át a Roth Gyula Emlékerdő Szakmai tanösvényt, azon napon, mely Roth Gyula születésének napja is volt 1873-ban.

A Soproni-hegységben található Roth Gyula, Kossuth - díjas egyetemi tanárról elnevezett szakmai tanösvény Magyaroszágon egyedülálló. Az ösvény az egyik legrégebbi szálalásos múlttal rendelkező erdőben vezet ami igazi kuriózum az országban. A szálalásos erdőgazdálkodás, az erdőgazdálkodásnak az modern környezetvédelmi elveknek megfelelő formája, amikor a faállomány kitermelése évről évre, állandóan folyik. A vágásra érett fák egy részét szálanként, illetve kisebb csoportokban, úgynevezett lékenként vágják ki. Ennek során a faállomány szerkezetében lényeges változás nem áll elő, így egyidőben zajlik a vágás, a nevelés és felújítás.


fotó: Griechisch Tamás

Az ünnepi átadón Ugron Ákos Gábor helyettes államtitkár Roth Gyula 1955-ben írt szavaival kezdte beszédét: „A szálalás a legrugalmasabb erdő alak és jóformán minden egyes szálaló erdőnek megmarad a sajátos egyéni jellege, annak keze írása, aki azt megteremti és gondozza” 

A helyettes államtitkár megköszönte  azt a tapasztalatot, lehetőséget, amit az erdészek is átadnak egymásnak, az utódoknak, akik ebből tanulhatnak. Ez a tapasztalás most egy megújított, kiemelt és gyönyörű tanösvény formájában is továbbadható, melyet használhatnak a hallgatók, technikusok. Az erdőgazdaságoktól és az erdészeti szakmától is egy elvárás, hogy a lehető legmagasabb fokon, ismeretekkel műveljék az erdőt, ennek az egyik segítsége lehet ez a tanösvény is. Ugron Ákos Gábor kiemelte: az erdőgazdaságok egyik küldetése, a szakmán kívűl, hogy a közcélú feladatokat is ellássák, ennek elismerése itt Sopronban TAEG Zrt. területén, hogy a Károly-magaslati Látogatóközpont lett az év ökoturisztikai intézménye.

 


fotó: Griechisch Tamás

Dr. Frank Norbert egyetemi docens, avató beszédében elmondta, hogy az első világháború után a selmecbányai akadémia Sopronba kerülésével az oktatásban és kutatásban is jelentős változások következtek be, például az erdőgazdálkodásban, amiben Roth Gyula az akadémiai erdőművelés professzora élen járt.A rendszerváltás után merült fel, hogy az egykori Roth - féle szálalóvágást fel kellene újítani, de csak a kilencvenes évek elején ébresztették fel „csipkerózsika álmából”. Dr. Koloszár József professzornak köszönhető e folyamat elindítása.

Érdekességként elmondta, hogy 1898-tól létező bécsi központú IUFRO szervezet (erdészeti kutatóintézetek nemzetközi uniója),  első magyarként Vadas Ernő 1910 - 1914-ig, később pedig 1932 - 1936 között Roth Gyula volt az elnöke, majd később örökös díszelnöke lett.


fotó: Griechisch Tamás

Az eseményen Roth Matthaea, Roth Gyula unokája valamint a város részéről Tóth Éva és Dr. Farkas Ciprián önkormányzati képviselők is részt vettek.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek