| 2020. január. 13. | 2 perc olvasás

Átalakul a szakképzési rendszer a 2020/2021-es tanévtől

Január elsejével hatályba lépett az új szakképzési törvény, felmenő rendszerben átalakul a szakképzés intézményi szerkezete. A szakoktatásnak két típusa lesz: az ötéves technikum és a hároméves szakképző iskola.

- Sokféle híresztelés kapott szárnyra a változó szakképzési rendszert illetően, de az OKJ nem szűnik meg, csak átalakul, mondhatni beépül a szakképzésbe -  mondja Kuntár Csaba, a Soproni Szakképzési Centrum főigazgatója. - Igaz, hogy lesznek olyan alap szakképesítések, amiket csak iskolarendszerben lehet tanulni, de ezek nappali rendszerben és felnőttoktatás kereteiben is megvalósíthatóak. Tehát a fiataloknak és a felnőtteknek egyaránt tudjuk biztosítani ezeknek az alapszakmáknak a megszerzési lehetőségét, felnőttoktatásban ezek egy, két éves képzéseket jelentenek – fejtette ki.

Kuntár Csabától megtudtuk: a szakképző iskola váltja fel a szakközépiskolát - ugyanúgy három éves a képzés, azzal a különbséggel, hogy az első évben ágazati képzésben vesznek részt a tanulók. Bármilyen szakmára jelentkeztek az ágazatban, az első évben mindenki azonos oktatást kap. Kilencedik év végén ágazati vizsgát kell tenni, s ekkor kell véglegesen kiválasztani, hogy melyik szakmát választják.


Sopron Média archívum

- A szakgimnáziumi képzés ötéves technikummá alakul át, az első év itt is ágazati alapképzés és vizsga, utána pedig a szakmai képzés következik, illetve az érettségire való felkészítés – világított rá a főigazgató. - A negyedik év végén előrehozott érettségi vizsgát tehetnek matematikából, történelemből és magyar irodalomból, ezt követi az utolsó évben az idegen nyelvi érettségi és a szakmai technikusi vizsga, mely kiváltja az ötödik érettségi tantárgyat. – mondta el.


Sopron Média archívum

Nem kell tehát aggódni azoknak sem, akik felnőtt fejjel vágnának bele egy újabb szakma elsajátításába, ezután is lesz rá lehetőségük.

Az eddigi képzési forma sem egyik pillanatról a másikra szűnik meg: a régi OKJ rendszer szerint indított tanfolyamokra idén december 31-ig lehet jelentkezni, ezek szakmai vizsgáját pedig 2022. december 31-ig kell lebonyolítani.

Legnépszerűbb cikkek