Átállnak a boltok a négyzetméter alapú működésre

  2021. március 26. - www.sopronmedia.hu

Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában bejelentette:átállnak a boltok a négyzetméter alapú nyitva tartásra, a részleteket még tárgyalják, és a közlönyben hozzák nyílvánosságra. A tervek szerint egy vásárló lehet 10 négyzetméteren. Mivel sorok alakulhatnak ki, az este hét órás bezáráson is változtathatnak. A szolgáltatók még nem nyitnak, tárgyalások folynak. Amíg a 65 év feletti regisztráltak nincsenek beoltva, addig nem lehet nyitni.

Az operatív törzs ülése után a miniszterelnök arról beszélt, hogy tegnap 275 ember halt meg a koronavírus-fertőzésben, az egészségügyi dolgozók hősiesen küzdenek, és tartalékok is vannak az egészségügyi kapacitásban. 500 szakképzett ember jelentkezett önkéntesnek, 1200 hallgatóval közösen látják el feladataikat. Az ingázó egészségügyi dolgozókat nem csoportosítják át a védekezésbe. A járványnak a legnehezebb heteit éljük, hisz a brit mutáns meghatározóvá vált. Ez a variáció a fiatalokat is ledönti a lábukról, ezért fokozott óvatosságot kért tőlük.

Magyarországon képesek lennének több oltást is beadni, nincs elegendő vakcina. Májusban lesz a legtöbb vakcina az országban, nyugati és keleti készítmények egyaránt, szabad nyarunk lesz, és ütemezetten indulhat a nyitás majd. 400 ezer vakcinával oltanak, az oltottak száma elérte az 1 millió 800 ezret. 250 ezer feloldásra váró orosz vakcinával rendelkezik az ország.

A boltok négyzetméter alapon fognak működni, és most úgy tűnik, hogy kilencig lehetnek nyitva a sorok elkerülése végett, és 10 óra lesz a kijárási tilalom új ideje. 

Április 10-ig be tudják oltani a pedagógusokat, április 19-én újraindulhatnak az oktatási intézmények minden valószínűség szerint.

Pfizerrel és Modernával szabad oltani a kismamákat, kérik őket, hogy regisztráljanak.

„Biztosan mondhatom, hogy szabad nyarunk lesz, de lehetnek olyan rendezvények, ahol csak védettségi kártyával lehet majd menni. Minden európai uniós országot megelőzően válik szabaddá az élet Magyarországon” – mondta a kormányfő.

Kérem, várjon... Kérem, várjon...