| 2019. október. 31. | 2 perc olvasás

Átfogó kampány a házi kedvencek biztonságos szállításáért

Kampányt indított négylábú barátaink biztonságos utaztatása érdekébe az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága (ORFK-OBB), a Groupama Biztosító, a Magyar Mentőkutyás Szervezetek Országos Szövetsége.

Álláspontjukat a gyakorlatban is igazolták. A kutyatartók sokszor veszélybe sodorják kedvencüket és saját magukat is autós utazásaik során, erre világított rá a biztosító legfrissebb országos kutatása. A nem megfelelően rögzített állat akár ölben, akár szabadon van az utastérben, komoly veszélyt jelenthet. A felmérés szerint Magyarországon minden második felnőttnek van kutyája, 57 százalékuk pedig gépkocsiban szokta szállítani négylábúját. A kutatásból kiderült, hogy a kutyák csupán az esetek 21 százalékában utaznak biztonságosan. Nem megfelelő szállítás közben az állat megzavarhatja a sofőrt, ami szintén szerencsétlenséghez vezethet.

A probléma megtárgyalására összehívott rendezvényen Tokodi Panna főhadnagy képviselte az ORFK baleset-megelőzési osztályát. A főhadnagy elmondta, csak abban az esetben mondhatjuk, hogy biztonságosan szállítjuk a kedvencet, ha valamilyen passzív biztonsági eszközt, például speciális hámot vagy rögzített bokszot használunk. Kiderült, egy kétkilós yorkshire terrier rögzítetlen teste 50 km/h-s sebesség melletti ütközésnél vagy fékezésnél 60 kilogrammos tárgynak megfelelő súllyal csapódik az éppen útjában álló akadálynak, adott esetben a szélvédőnek vagy az utasoknak. A nem biztonságos szállításnál nemcsak szabálysértést követünk el, de a kutya épsége is kockán forog. Ráadásul az utasok sincsenek biztonságban. Juhász Zoltán, az MMSZOSZ Mentésirányítási Központ igazgatója felszólalásában megerősítette, nagyon örültek a biztosító témafelvetésének. Tavaly 97 bevetésen vettek részt 12 ezer km autózással, és mindezt kutyákkal tették meg. Magyar János, a Groupama gépjármű-biztosítási főosztályvezetője elmondta, társaságuk kiemelten fontosnak tartja, hogy részt vegyen a biztonságos közlekedés elősegítésében. Ezért célul tűzték ki, hogy együttműködő partnereikkel egyfajta útmutatást nyújtsanak a kutyák biztonságos szállításához.

Tokodi Panna főhadnagy
Tokodi Panna főhadnagy

A Hungaroring tanpályáján tartott sajtóesemény házigazdája Kovács Patrícia színésznő, valamint Nagy Réka és Szabó Kristóf influencerek voltak. Mindhárman lelkes ebtulajdonosok, akik megosztották tapasztalataikat a résztvevőkkel négylábú barátaik utaztatásáról.

5+1 TIPP  A SZÁLLÍTÁSHOZ

1.
Használjunk kifejezetten kutyák számára fejlesztett biztonsági eszközt: hámot, biztonsági ülést vagy biztonsági övet!

2.
Ha nincs rögzítő eszközünk, a kutya a hátsó ülésen, egy utas felügyelete mellett utazzon, de semmiképp sem szabadon!

3.
 Ne engedjük, hogy kilógassa a fejét az ablakon, mert ez a vezetőre, a többi közlekedőre és önmagára nézve is balesetveszélyes lehet!

4.
Csomagtérben csak akkor szállítsuk a kutyát, ha azt rács választja el az utastértől!

5.
Hosszú út esetén érdemes 2-3 óránként megállni, megmozgatni, megitatni a kutyát.

+1. Az ismerős szagok megnyugtatják az állatot, ezért vigyünk magunkkal valamilyen otthoni, saját játékot vagy egyéb tárgyat.

FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ

Legnépszerűbb cikkek