| 2019. április. 3. | 3 perc olvasás

Áthajtás a vasúti piroson: hivatalos reakciók

Az utóbbi fél évben négy olyan baleset történt a Soproni járásban, amely során személyautó ütközött vonattal. A szakemberek kiemelik: a pillanatnyi figyelmetlenség nem csak rendkívüli anyagi károkat okozhat, hanem emberéleteket is követelhet. A fénysorompók piros jelzésén áthaladók ráadásul komoly közigazgatási bírságra is számíthatnak.

A Somfalvi úti vasúti átjárónál akár 80 km/h-val is közlekedhetnek a szerelvények. Pár nappal ezelőtt történt itt ütközött autó egy vonattal. - Óriási szerencséje volt annak, aki vezette azt az autót, hiszen egy tehervonattal karambolozott – mondta Rázó László, a GYSEV Zrt. szóvivője, aki rávilágított: a sofőr figyelmetlen volt, egészen biztos, hogy tilos jelzést adott a fénysorompó, amikor a sofőr a sínekre hajtott. - Szerencsére a vonat ütközői az autó olyan pontjait érték, amelyek azt a helyzetet teremtették, hogy a szerelvény tolta maga előtt az autót úgy, hogy nem gyűrte maga alá – fejtette ki.  

A Somfalvi úti vasúti átjárónál 29-én, pénteken történt baleset
A Somfalvi úti vasúti átjárónál 29-én, pénteken történt baleset

A szabályok betartása azért fontos az úton közlekedők számára, mert egy apró figyelmetlenséggel nem csak a KRESZ szabályai ellen vétenek, hanem olyan helyzetet teremtenek, amely nem csak magukra, de a vasúton közlekedőkre is veszélyes. - Lehet, hogy éppen egy személyvonat elé hajt ki a gépjármű, ami sok utast is szállíthat. Ebben az esetben az ő testi épségüket is kockáztatja – emelte ki Rázó László. - Nem beszélve arról, hogy egy ilyen baleset során a mozdonyvezető kollégát is nagyon komoly sokkhatás érheti – fűzte hozzá.

Az olvasónk által beküldött videón jól látszik, hogy a gépjárművezetők körültekintés nélkül hajtanak át a fénysorompó piros jelzésén a Somfalvi úton. Annak ellenére, hogy már itt is jól látható, új LED-es világító-egységek mutatják, ha érkezik egy szerelvény.

Jelenet az olvasónk által rögzített videóból
Jelenet az olvasónk által rögzített videóból
Rázó László mutatja a korszerű, jól látható LED-es fényjelzést
Rázó László mutatja a korszerű, jól látható LED-es fényjelzést

Az elmúlt fél évben a Soproni járásban négy olyan közlekedési baleset történt, ahol személyautó ütközött vonattal. Ez emelkedő tendenciát mutat. - Ezekben a balesetekben a csodával határos módon senki sem halt meg, ez azonban csupán a másodperc tized részén, és pár centiméteren múlt – szögezte le Kovács Miklós rendőr alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának osztályvezetője.  

A rendőrség vizsgálatai rávilágítottak: az imént említett baleseteknél mindegyik sofőr soproni volt. Vagyis, rengetegszer használhatták azt az átjárót, ahol a szerencsétlenség történt. - Van egy olyan mondás, hogy a rutin öl – emelte ki. - A gépkocsivezetők gyakran megszokásból közelítik meg a vasúti átjárót és nem is koncentrálnak arra, hogy jöhet vonat, mivel „a múltkor sem jött.” Biztos mindenki volt már olyan helyzetben úgy, hogy eljutott A-ból B-be és mivel közben máshol járt az agya, egyszer csak rádöbben, hogy hoppá, megérkeztem! A rendőrség tanácsa, hogy ne rutinból vezessünk, hanem kellő koncentrálással és amikor egy vasúti átjáróhoz érünk, mindenképpen legyünk körültekintőek – javasolta.

Ha valaki a tilos jelzés ellenére áthajt a vasúti átjárón, akkor 30 és 60 ezer forint közötti közigazgatási bírságra is számíthat. Amennyiben pedig ütközik is egy szerelvénnyel, büntetőeljárást indítanak ellene. A GySEV Zrt. minden vasúti átjárójához felszerelt egy elérhetőséget, amelyen lehet értesíteni a vasúttársaságot, ha például egy jármű a sínekre szorult. Így nagy eséllyel még időben beavatkozhatnak a szakemberek.

Legnépszerűbb cikkek