Átlépte a 63 ezret a soproni oltóponton beadott vakcinák száma

Közelít az 5 és félmillióhoz a beoltottak száma Magyarországon. A sikeres oltási programnak köszönhetően letörtük a járvány harmadik hullámát, így szinte teljes egészében visszatért a régi életünk. Jelenleg már a soproni oltóponton is lehetőség van a 12-15 közötti korosztály számára is felvenni a védőoltást, amennyiben azt a szülők igénylik a gyermekük számára.

Átlépte a hatvanháromezret a Soproni oltóponton beadott vakcinák száma. A Várisi úti oltóponton többnyire második körös oltások vannak folyamatban, Pfizer vakcinával, de már harmadik napja a 12-15 éves korosztálynak is lehetősége van az első oltás felvételére, esetükben a Pfizer-Biontech által kifejlesztett oltóanyagból. 

A kiskorúak esetében szülői hozzájáruló nyilatkozat illetve szülői kíséret szükséges. A helyszínen gyermekorvos áll rendelkezésre, hogy a szülők feltehessék a felmerülő kérdéseiket. A vakcina beadását követően, a felnőttekhez hasonlóan megfigyelik őket. A második oltást 5 héttel később kapják. Dr. Vida Ildikó, az oltópontvezető főorvosa kitért arra is, hogy ez korosztály ebben az időszakban kapják meg a HPV elleni védőoltást is, ezért különösen fontos arra figyelni, hogy az 5 hetet kivárják az oltások között. 


fotó: Griechisch Tamás

A nagykorúak több oltóanyagból tudnak választani a Várisi úti oltóponton. A Pfizer, Sinopharm és Szputnyik vakcinák mellett lehetőség nyílt az egy adagos Janssen oltóanyag igénylésére. Dr. Vida Ildikó felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben két komponensű vakcinával oltatjuk magunkat, semmi esetre se mulasszuk el a második vakcina felvételét – a teljes hatékonyság csak a két oltás beadatásával érhető el, illetve a védettségi igazolásunkat is elveszíthetjük amennyiben csak az első oltást adatjuk be.

A doktornő kitért a különböző vakcinák közti váltásra is – Múlt hét óta engedélyezik az úgy nevezett vakcinakeverést is. Ezzel a lehetőség csak orvosi indokkal és dokumentáció ellenében igényelhető – hangsúlyozta. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek