| 2019. december. 7. | 2 perc olvasás

Átvette díszpolgári címét Babos Tímea

Ünnepélyes keretek között vette át díszpolgári címét Babos Tímea világbajnok teniszező szombaton a soproni városházán. Ezzel a sportoló lett városunk történetének legfiatalabb díszpolgára.

- Ez a cím nagy lépés az életemben és a karrieremben egyaránt – emelte ki Babos Tímea. - Különösen azért, mert büszke soproni vagyok és mindig idehúz a szívem. Nekem ez a város egy szóval csakis az otthont jelenti. Itt nőttem fel, a soproni erdők mellett kezdtem teniszezni és innen indult el a karrierem – fejtette ki.


fotó: Griechisch Tamás

A díszpolgári címet – számos más nívós kitüntetés mellett – hagyományosan december 14-én, a Hűség napján adják át. Babos Tímea december hetedikén részesült a megtiszteltetésben, ugyanis 14-én nem tud a városban lenni. - Elkezdődött a felkészülés időszaka, úgyhogy repülök Floridába és ott fogok edzeni a következő szezonra – osztotta meg velünk. - Külön köszönöm a városnak, hogy kivételt tettek és korábban átvehettem ezt a csodálatos kitüntetést – emelte ki.

A díszpolgári címet dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere adta át a világbajnok teniszezőnek, akinek dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek is gratuláltak. dr. Farkas Ciprián kiemelte: Sopron nagyon büszke Babos Tímeára és biztos abban, hogy a jövőben is számos komoly eredménnyel fogja öregbíteni városunk hírnevét.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

Babos Tímea Sopronban született 1993. május 10-én. Szintén kiváló teniszező édesapja irányítása alatt kezdte gyakorolni a sportot kiskorában. 2015-ben első magyar teniszezőként indulási jogot nyert a WTA Finals párosok mezőnyébe Kristina Mladenovic partnereként. 2017-ben Szingapúrban a cseh Andrea Hlavackovaval párban megnyerték az év végi világbajnokságot - ezzel ő lett az első magyar teniszező, aki elérte a címet; ezt 2018-ban és 2019-ben is sikerült megvédenie. Babos Tímea eredményes a Grand Slam-tornákon is: Kristina Mladenoviccsal párban első magyar női teniszezőként diadalt aratott a 2018-as Australian Open női páros versenyén; több mint 30 évtizeddel Temesvári Andrea után 2019-ben a Roland Garroson is nyerni tudott.


fotó: Griechisch Tamás

Az eredmények mögött természetesen rengeteg elhivatottság áll: érdekesség például, hogy a soproni születésű teniszező évente átlagosan 160 ezer kilométert utazik versenyről-versenyre. Bárhol lehet a világban, törekszik arra, hogy a karácsonyt Sopronban tölthesse a családjával – idén is így tesz és december 24-én visszatér a Leghűségesebb Városba.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

Legnépszerűbb cikkek