Augusztus 13. a balkezesek nemzetközi világnapja

Mi a közös Puskás Ferencben, Jimi Hendrixben, Ludwig van Beethowenben, Petőfi Sándorban, Charlie Chaplinban, Paul McCartneyban, Isaac Newtonban és Friedrich Nietzscheben? Egytől egyig világhírnek örvendő kiemelkedő személyiségek, ugyanakkor mindannyian balkezesek is!

Augusztus 13. a balkezesek nemzetközi világnapja 1976 óta. A balkezesség okainak és következményeinek tanulmányozása évtizedek óta erősen foglalkoztatja a kutatókat, még ma is többféle elmélet kering a kérdések körül. Mitől lesznek manapság egyre többen balkezesek a gyerekek, valóban tehetségesebbek és több területen sikeresebb felnőttekké válnak jobbkezes társaiknál, vagy ügyetlenebbek, szegényesebb szókincs és döcögősebb olvasás, számolás jellemző rájuk? Előny vagy hátrány balkezesnek lenni?

Régi korok hiedelme szerint az ördög maga is balkezes volt, ami egyértelműen semmi jót nem jelenthet, számtalan megbélyegzés érte azokat, akik a bal kezüket dominánsabban használták a jobbnál - furcsa szerzetnek, szerencsétlennek tartották őket, és még nagyszüleink korában is, ha netalántán balkezes gyermek érkezett a családba, hosszú ideig az volt a família egyetemes fő célkitűzése, hogy sürgősen átszoktassák őt a jobb kéz használatára. Azóta szerencsére kiderült, hogy a balkezesség nem ördögtől való, a negatív bélyeg pozitív lehetőséggé alakult, ma inkább az átlagnál kreatívabbnak, tehetségesebbnek, különlegesnek tekintik a balkezeseket.

Paul McCartney a híres Höfner hegedűalakú basszusgitárjával
Paul McCartney a híres Höfner hegedűalakú basszusgitárjával
blog.sharemyguitar.com

A felnőtt lakosság körében 8-15% között mozog a balkezesek aránya, ám egyes források alapján igazából a Föld lakosságának csaknem 20-25%-a érintett lehet, mivelhogy nagy számban vannak a „rejtett balkezesek”, illetve átszoktatott jobbkezesek. A balkezesség gyakoribb Kelet-Európában, Dél-Ázsiában és Délkelet-Ázsiában, míg Észak-, Nyugat-Európában és Afrikában kevésbé elterjedt.

Tudományos körökben számos kutató vizsgálta az okát annak, hogy mi alapján dől el, ki melyik kezével kezd írni, erre vonatkozóan több különböző elmélet is született.  Egyik hipotézis szerint a genetikának van kiemelt szerepe a balkezesség kialakulásában, bár ha mindkét szülő balkezes, akkor is csak kb. 46% annak az esélye, hogy gyermekük is balkezes lesz, és a jobbkezes szülők csupán 2%-ának születik balkezes gyermeke. Egy másik feltevés az, hogy az idősebb korban gyermeket vállaló vagy depresszióval küzdő várandós anyák nagyobb eséllyel szülnek balkezes csemetéket, illetve a születéskor fellépő stressz (farfekvés, oxigénhiány) is hajlamosító tényező lehet. 1980-as években folytatott vizsgálatok eredményei szerint a balkezesek és diszlexiások között több a fiú, aminek hátterében a szakemberek álláspontja szerint a tesztoszteron nevű hormon állhat - túlzott mértékben való jelenléte lassítja az agyi fejlődést és a kialakuló agyi folyamatokat, ennek következtében a jobb félteke válik irányítóvá.

A jobb és bal agyfélteke közötti különbség
A jobb és bal agyfélteke közötti különbség
adspartner.com

A tudósok nem ismerik pontosan, hogy miért alakul ki a balkezesség, de azt igen, hogy a balkezesek és jobbkezesek agyi szerveződése különböző. Az agy testünk irányító központja, amely lehetővé teszi, hogy gondolkodjunk, beszéljünk, lássunk, halljunk, tapintsunk, működése rendkívül összetett, de nagyon egyszerűen megfogalmazva: az agyféltekék keresztben irányítanak, így a bal agyfélteke a jobbkezes énünket irányítja, a balkezesség pedig a jobb félteke dominanciáját tükrözi.

A bal agyfélteke felelős a beszéd, a nyelvérzék, az írás, a logika, a matematika, a tudományosság, vagyis a reál-dolgok és a lineáris gondolkozás irányításáért. A jobb félteke a kreativitás, művészet, zene, érzékelés, érzelmek, területén dominál, a holisztikus gondolkozásmódért felelős.

Bármelyik kezünket használjuk dominánsabban, érdemes tudni, hogy igazából senki sem teljes mértékben balkezes vagy teljes mértékben jobbkezes. Mindkét agyfélteke működik és mindkét gondolkozási területen lehet kiválóvá válni, függetlenül attól, hogy melyik dominál.
Balkezesnek lenni nem rendellenesség, nem rossz szokás, és a szakterület mai álláspontja az, hogy balkezes gyermeket nem szabad átszoktatni, erőszakkal a jobb kezének a használatára kényszeríteni. Pszichológusok szerint az átnevelt balkezesek soha nem válnak valódi jobbkezesekké, azonban állandó problémákkal szembesülnek, amelyek hátterében a motoros folyamatok idegrendszeri irányítása áll.

Közismert tény a balkezesek előnye a sportokban, de számos híres művész, festő, író, zenész, színész is balkezes. Sőt, az elnökök között is gyakori jelenség, a legutóbbi nyolc amerikai elnökből öt balkezes: Gerald Ford, Ronald Reagan, George H. W. Bush, Bill Clinton és Barack Obama.

Mindent összevetve, ha valaki ma csodabogárként tekintene balkezes gyermekünkre, csakis a szó legnemesebb értelmében teheti, hiszen benne van a pakliban, hogy még elnök is lehet belőle!

 

Cikkünk forrása: Internet

Borítókép: www.kinderlingkids.com

Legnépszerűbb cikkek