| 2021. május. 27. | 1 perc olvasás

Ausztria is bevezeti a védettségi igazolványt

Az osztrák parlament törvényjavaslatot fogadott el a védettségi igazolvány bevezetéséről, amelynek birtokában éttermekbe, szállodákba és kulturális létesítményekbe látogathatnak el azok az osztrák állampolgárok, akiket beoltottak, koronavírus-fertőzésen estek át vagy negatív teszteredménnyel rendelkeznek.

Ausztria elfogadta a hazai zöldigazolvány bevezetéséről szóló törvényjavaslatot. A védettséget akár mobiltelefonról, egy QR-kód segítségével is lehet majd igazolni.

Bár a digitális zöldigazolvány bevezetéséről szóló törvénytervezet elfogadását a múlt héten élénk vita előzte meg, főként adatvédelmi aggályok miatt, a kormánynak sikerült felsorakoztatnia maga mögé az ellenzék nagy részét a legvitatottabb kérdések kihagyásával.
Az ellenzék győzelemként ünnepelte, hogy kikerült a javaslatból az adatok tömeges tárolására vonatkozó rész.
Az ellenzéki Liberális Fórum (NEOS) bírálta, hogy a bécsi kormány nem várta meg a közös európai uniós zöldigazolványt, amely július 1-jétől léphet életbe. Sebastian Kurz osztrák kancellár azonban védelmébe vette a hazai védettségi igazolvány létrehozását lehetővé tévő intézkedést, amely szerinte lökést adhat a közös uniós rendszer bevezetésének.

Címkék: Ausztria

Legnépszerűbb cikkek