Ausztria megnyitja a magyar határt

A korábban már megnyitott német, liechtensteini és svájci után május 17-én 0 órától Ausztria megnyitja a magyar, a cseh és a szlovák határt is, közölte az osztrák belügyminisztérium szombat délelőtt az APA hírügynökséggel. A lépés tovább könnyíti a szabad személy- és áruforgalmat, és javítja a határtérségben élők és az ingázók helyzetét.

"Németországgal Liechtensteinnel és Svájccal szinkronban Csehország, Szlovákia és Magyarország irányába is lazítjuk az egészségügyi hatóságok ellenőrzését a határon", fogalmaz a közlemény. Ez azt jelenti, hogy "az egészségügyi hatóságok és a rendőrség ellenőrzését mérsékeljük és csak szúrópróbaszerűen folytatjuk a jövőben". a határok pedig június 15-én "második lépésként teljesen megnyílnak".

Karl Nehammer belügy-, Alexander Schallenberg külügyminiszter és Karoline Edtstadler Európaűgyi miniszter folyamatosan egyeztetnek a szomszédos országokkal, áll a belügyminisztérium közleményében. Amint "a járványügyi fejlemények engedik", ezeket a határokat június 15-én "második lépésként teljesen meg lehet majd nyitni".

"A célunk az, hogy a lehető legtöbb szabadságot biztosítsuk, a lehető legkevesebb korlátozással. Ezek a könnyítések egy lépéssel több normalitást teremtenek az határtérségben élő embereknek, és megkönnyítik az ingázók mindennapjait", fűzte hozzá a bejelentéshez a három osztrák miniszter.

Borítókép: illusztráció

Legnépszerűbb cikkek