| 2020. augusztus. 14. | 1 perc olvasás

Ausztria nem ajánlja, hogy Horvátországba utazzanak állampolgárai

Az osztrák Külügyminisztérium augusztus 17-e, azaz hétfő 0 órától utazási figyelmeztetést léptet életbe Horvátország tekintetében. A jövőben nem javasolják az utazást az országba, az ott tartózkodókat pedig a bécsi kormány arra szólítja fel, hogy sürgősen térjenek haza.

Augusztus 17-től a Horvátországból Ausztriába hazatérőknek negatív PCR-vírustesztet kell bemutatniuk a határon, ennek hiányában hatósági házi karanténba küldik őket a hatóságok.

A Külügyminisztérium a járvány terjedésének felgyorsulásával indokolta a döntését: egyre többen betegednek meg Horvátországban, és az Adriáról hazatérő osztrákok körében is egyre több az új koronavírussal fertőzött. Korábban Günther Platter, Tirol tartományfőnöke is a korlátozás szükségességét hangsúlyozta. A tartományfőnök az APA hírügynökségnek adott csütörtöki interjújában azt mondta: meggyőződése, hogy Tirolban az új fertőzöttek fele a Balkánról hazatérők közül kerül ki.

Ennek értelmében augusztus 13-tól szigorították a határellenőrzést a Brenner-hágónál található osztrák-olasz határállomáson. Noha Olaszország nem szerepel az utazásra nem ajánlott országok listáján, de sokan Szlovénián és Olaszországon keresztül tértek haza Ausztriába a Balkánról, kikerülve ezzel a szlovén-osztrák és a magyar-osztrák határokon már bevezetett, szigorúbb beléptetést.

További utazási korlátozások várhatóak

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter augusztus 14-i sajtótájékoztatóján megjegyezte: mivel Ausztriában is egyre magasabb az új fertőzések aránya, ezért a kormány folyamatosan vizsgálja az utazási korlátozások szigorításának lehetőségét Horvátország mellett több más állam esetében is.

Forrás: volksgruppen.orf.at/magyarok (red, ORF.at/Agenturen)

Legnépszerűbb cikkek