| 2021. január. 29. | 1 perc olvasás

Ausztria szigorítaná a belépési szabályokat - FRISSÍTVE

A tervezet szerint jövő héttől az ingázóknak is be kell mutatniuk a beutazáskor 72 óránál nem régebbi orvosi igazolást vagy vizsgálati igazolást, vagy ha ezek nem állnak rendelkezésre, tíznapos karanténba kerülnek.

A koronavírus-mutációk terjedése miatt a jövő héten Ausztriában is szigorítják a belépési szabályokat. Tegnap egy új rendelet tervezetét terjesztették értékelésre a tartományok és a szociális partnerek elé, és a jövő héten véglegesítik, amint azt az Osztrák Nemzeti Hírügynökség ma megtudta az Egészségügyi Minisztériumtól.

A tervezet kötelező belépési teszteket ír elő – az ingázók számára is. A határon átnyúló ingázóknak beutazáskor be kell mutatniuk egy orvosi igazolást vagy egy olyan vizsgálati igazolást, amely nem lehet 72 óránál régebbi – vagy ha ezek nem állnak rendelkezésre, akkor tíznapos karanténba kerülnek.

Ha a teszt elkészül és a teszt eredménye negatív, a karantén befejezettnek tekinthető a tervezetben szereplő információk szerint. Az Egészségügyi Minisztérium nem kívánt erről nyilatkozni, mivel a tervezetet jelenleg felülvizsgálják – mondta az APA megkeresésére egy szóvivő.

Sajtóértesülések szerint a korábbi híresztelésekkel ellentétben Ausztria nem fogja hétfőtől szigorítani az ingázókra vonatkozó szabályokat. Martin Klus szlovák külügyi államtitkár szerint folyamatosan kapcsolatban vannak az osztrák féllel, s ha bármi változna ezen a téren, tájékoztatni fogják az embereket.
Hasonló intézkedés néhány hete már megnehezítette a Németországba ingázók dolgát, a cseh–német határokon is hosszú kocsisorok alakultak ki. 

Ausztriában hétfőn döntést hoznak a zárolás esetleges meghosszabbításáról, vagy annak február 8-tól lehetséges enyhítéséről.
Leonhard Schneemann (SPÖ) burgenlandi tartományi tanácsos, aki Hans Peter Doskozil (SPÖ) tartományfőnök képviselőjeként vett részt a hét elején megtartott kancelláriai ülésen, felszólalt az iskolák és a kereskedelem gyors megnyitása mellett is: " Nem csak ezt, hanem a szálláshelyek biztonságos és fokozatos megnyitását is támogatni fogom, amint a fertőzöttek száma lehetővé teszi a fokozatos enyhülést" – magyarázta Schneemann.

 

 

Borítókép; pixabay

Legnépszerűbb cikkek