| 2020. március. 19. | 2 perc olvasás

Ausztria visszaállította a határellenőrzést Magyarország felé is - FRISSÍTVE!

Március 20-án éjféltől visszaáll a határellenőrzés Ausztria magyar és szlovén határszakaszán – áll az Ausztriai Egészségügyi Minisztérium friss rendelkezésében. Az ellenőrzéseket a rendőrség és a járványügyi hatóság végzi, a hadsereg közreműködésével. Az intézkedés április 7-ig érvényes.

A határellenőrzések a Nickelsdorf/Hegyeshalom, a Klingenbach/Sopron és a Heiligenkreuz/Rábafüzes átkelőket érintik. Később a többi, nyitva tartó átkelőpontra is kiterjesztik.

Az ellenőrzés bevezetésével együtt szigorodnak a belépés feltételei is. Március 20-től csak az léphet be Ausztriába, aki egy 4 napnál nem régebbi orvosi leletet tud bemutatni arról, hogy nem fertőzött az új koronavírussal.

Azok az osztrák állampolgárok és azok a külföldiek, akiknek lakóhelyük vagy tartózkodási helyük van Ausztriában, de nem rendelkeznek negatív lelettel, beléphetnek ugyan az országba, de azonnal 14 napos otthoni karanténba küldik őket. Ha ennek során negatív vírustesztet végeznek rajtuk, elhagyhatják a karantént.

Az Egészségügyi Minisztérium rendelkezése nyomán a légi úton Ausztriába érkezők kötelezően 14 napos házi karanténba kell vonuljanak.

Az áruforgalom és az ingázók nem érintettek

Burgenland Tartomány Hivatala közölte: továbbra is lehetséges a megállás nélküli áthaladás Ausztrián, feltéve, hogy biztosított az ország elhagyása. A péntek éjféltől életbe lépő rendelkezés nem érinti az hivatás- és az áruforgalmat, és az ingázókat sem. Utóbbiaknak viszont bizonyítaniuk kell, hogy Ausztriában van munkahelyük. A rendelkezés április 3-ig érvényes.

Könnyítések a nemzetközi teherforgalomban

Előzőleg a Burgenland tartomány feloldotta a Klingenbach-Sopron, a Deutschkreutz-Kópháza illetve Szlovénia felé a Bonisdorf/Sotina határátkelőkhöz vezető utakra vonatkozó korlátozását. Ezeket az utakat eddig csak akkor használhatták a kamionok, ha a határtérségből indultak, vagy oda érkeztek. Mostantól szabad a teherforgalom – jelentette be Astrid Eisenkopf tartományfőnök-helyettes és Heinrich Dorner tartományi tanácsos.

A lépést az indokolta, hogy az elmúlt napokban rendkívül nehézkessé vált a közlekedés a Nickelsdorf/Hegyeshalom határátkelőn. Az intézkedés nyomán a sofőrök több átkelőpont közül is választhatnak, így a forgalom várhatóan megoszlik majd a határátkelők között.

Bővült a humanitárius korridor, enyhülhet a határhelyzet

A magyar kormány az osztrák, román és bolgár vezetéssel egyeztetve úgy döntött, fenntartja a Magyarországon át hazautazó román és bolgár vendégmunkások számára kialakított humanitárius korridort. A továbbiakban 21-05 óra között engedik be az átutazókat a nickelsdorfi, a deutschkreutzi és a heiligenkreuzi határátkelőn – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely, magyar kancelláriaminiszter.

 

Borítókép: Illusztráció Forrás: Internet

Legnépszerűbb cikkek