| 2018. április. 12. | 1 perc olvasás

Ausztriában április 15-ig kötelező a téli gumi

A tavasz beköszöntével célszerű a téli gumikat a jobban tapadó és biztonságosabb nyári abroncsokra cserélni. Ilyenkor, az áprilisi időszakban különösen sokan keresik fel a szakembereket, hogy autójukat mielőbb nyári üzemmódra kapcsolják. A soproni műhelyekben már nagy a forgalom, fontos tudni azonban, hogy Ausztriában a téli abroncs használata még április 15-ig kötelező télies útviszonyok esetén.

Magyarországon jelenleg nem kötelező a téli és nyári gumik cseréje. Ennek ellenére fontos, hogy tisztában legyünk néhány alapvető szabállyal. Ha a hőmérséklet tartósan 7 fok fölé emelkedik, akkor már célszerű a nyári gumikra váltani ugyanis ez megkíméli, illetve meghosszabbítja a téli abroncsok élettartamát. A téli gumik nyári használata gyorsabb kopást, nagyobb menetzajt és többletfogyasztást eredményez. A hőmérséklet emelkedésével, különösen nagy hőségben a lágyabb keverékű téli gumikkal a tapadás és a stabilitás is csökken.

Az abroncsok mélységére és stabilitására is fokozott figyelmet kell fordítani. Fontos, hogy a profilmélység elérje a minimális 1,6 mm-es értéket. Emellett ma már léteznek alternatív módszerek is, ilyen például a négy évszakos autógumi, ami viszont hazánkban még kevésbé elterjedt - mondta Kozma Miklós gumijavító mester.

A négyévszakos abroncsot mutatja Kozma Miklós gumijavító mester
A négyévszakos abroncsot mutatja Kozma Miklós gumijavító mester

A szakemberek szerint ezek a gumik az extrém időjárási körülmények között rosszul teljesítenek. Előnyük az, hogy átlagos téli, illetve nyári viszonyok között nem kell abroncsot cserélni. Míg Magyarországon egyelőre csak ajánlott az évszaknak megfelelő abroncsok használata, Ausztriában azonban november 1-je és április 15-e között kötelező télies útviszonyok esetén.

Címkék: nyári gumi

Legnépszerűbb cikkek