| 2022. január. 29. | 1 perc olvasás

Ausztriában február 5-én kezdődik a nyitás

A járványellenes korlátozások február 5-től fokozatosan enyhülnek Ausztriában - jelentette be Karl Nehammer kancellár és Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter szombaton sajtótájékoztatón.

A szakértők előrejelzése szerint a járványhullám várhatóan február első hetének végére éri el tetőpontját Ausztruában, így az összállami válságkoordinációs stáb, a GECKO pénteki ülését követően a kormány lazításokról határozott.

Karl Nehammer kancellár bejelentette: február 5-től a bárok és az éttermek este 10 óra helyett éjfélig tarthatnak nyitva. A nem ültetett rendezvények esetében pedig a 25 fős létszámplafont 50 főre emelik.

Egy héttel később, február 12-én eltörlik a 2G-szabályt a kereskedelemben, vagyis onnantól ismét szabadon vásárolhat mindenki. Ugyanakkor az FFP2-es maszk viselése minden üzletben kötelező marad.

A harmadik lépésben, február 19-én a 2G-szabály helyét a 3G veszi át a vendéglátásban és a turizmusban. Az éttermek és szállodák tehát vendégeiktől ismét elfogadhatják a PCR- és az antigén gyorsteszteket.

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter kiemelte: a nagyobb rendezvények esetében február 5-től egységesen a 2G szabály és a kötelező FFP2 maszkviselés lesz az irányadó, nem lesz szükség plusz PCR-tesztek bemutatására. A vendéglátásban a PCR-teszt 48 óráig, az antigén gyorsteszt 24 óráig lesz érvényes.

A miniszter újságírói kérdésre hozzátette: az oltási igazolások érvényességén nem terveznek változtatni, az igazolványok február 1-től egységesen hat hónapig lesznek érvényesek az utolsó oltás napjától számítva.

 

Borítókép forrása: volksgruppen.orf.at

Legnépszerűbb cikkek