| 2021. október. 21. | 1 perc olvasás

Ausztriában féléves csúcsra ért a koronavírus-járvány

November 1-től a munkahelyeken is érvényes a 3G-szabály Ausztriában. A személyes kontaktussal járó munkákat a jövőben csak tesztelt, oltott vagy gyógyult dolgozók végezhetik. Közben féléves csúcsra ért a koronavírus-járvány: október 19-én kedden majdnem 4.000 új fertőzést regisztráltak összesen.

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter a szerdai kormányülés után ismertette a munkahelyi 3G-szabály tervezetét. Eszerint november 1-től csak negatív teszteredményről, oltásról vagy korábbi koronavírus-fertőzésről szóló érvényes igazolás birtokában lehet dolgozni minden olyan munkahelyen, ahol elkerülhetetlen a személyes találkozás ügyfelekkel vagy munkatársakkal. A szabály így nem vonatkozik majd például az egyedül úton lévő teherautó-sofőrökre.

Az igazolásokat november 14-től ellenőrizhetik, de akinek nincs 3G-tanúsítványa, annak már november 1-től is FFP2-es maszkot kell hordania a munkahelyén. A részletes szabályokról szóló rendelet a következő napokban jelenik majd meg.

Féléves csúcson az új fertőzések száma

A jövő heti őszi szünet előtt gyorsulni látszik a járvány terjedése. A hatóságok szerda délelőtti közlése szerint 24 órán belül 3.727 új vírusos fertőzést jegyeztek fel. Erre legutóbb március 26-án volt példa. Tartományi összehasonlításban Felső-Ausztriában találták a legtöbb új megbetegedést, a fővárosban 714, Burgenlandban 54 új koronavírusos esetet azonosítottak a járványügyi szervek, a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben 13-an haltak meg kedden.

Új fertőzések tartományonként:

Felső-Ausztria: 1.177
Bécs: 714
Stájerország: 516
Alsó-Ausztria: 508
Salzburg: 296
Tirol: 239
Karintia: 113
Vorarlberg: 110
Burgenland: 54

A százezer főre jutó új fertőzések egyhetes csúszóátaga is emelkedik: a szám kedden 182,9 volt, szerdán viszont már 195 felett járt. A legjobban Felső-Ausztriában gyorsul a járvány: itt a 300-at közelíti a heti átlag. Bécsben 151, Burgenlendban 90 új fertőzés jutott 7 nap alatt 100 ezer főre – mindkét adat jócskán elmarad az országos átlagtól.

 

 

 

borítókép: sopronmédai archív

Legnépszerűbb cikkek