Ausztriában is találtak koronavírus-fertőzötteket

  2020. február 25. - www.sopronmedia.hu (MTI)

Ausztriában is megjelent a COVID-19 járványt okozó koronavírus, két ember fertőződött meg Tirolban – közölte egy helyi egészségügyi szóvivő kedden.

Két 24 éves fiatalról van szó, akik Tirol székhelyén, Innsbruckban élnek, és egyikük az olaszországi Lombardiából származik – mondta el Günther Platter tiroli kormányzó. Az innsbrucki klinikán kezelik őket elkülönítve, állapotuk nem életveszélyes. Egyelőre nem tudni, hol fertőződhettek meg.

A hatóságok következő lépésként felveszik a kapcsolatot a betegek hozzátartozóival, és tájékoztatják őket a további teendőkről.

„Nincs ok a pánikra” – hangsúlyozta a tiroli vezető, és erre hívta fel a figyelmet Sebastian Kurz osztrák kancellár is hétfőn.

Platter közölte: az innsbrucki klinikán szakrendelőt állítanak fel a koronavírus-gyanús esetek számára. A tartományi honlapon folyamatosan tájékoztatják a lakosságot az aktuális információkról, és egy forródrótot is létrehoztak a betegséggel kapcsolatos kérdések tisztázására.

Ausztriában 59 kórház rendelkezik a koronavírusos esetek ellátásához szükséges felszereltséggel az osztrák egészségügyi minisztérium kedden közzétett listája szerint. Ezek közül tizenöt Felső-Ausztriában, tizennégy Alsó-Ausztriában, nyolc Tirolban, hat Salzburgban, öt–öt Karintiában és Vorarlbergben, négy Stájerországban, egy pedig Burgenlandban található. Bécsben külön kórház foglalkozik a koronavírus-gyanús betegekkel.

Az új koronavírus több mint 2600 emberéletet követelt, a fertőzöttek száma körülbelül 80 ezer. A megbetegedések és halálozások túlnyomó többsége a vírus gócpontjának számító kínai Hupej tartományban történt. A kórokozó eddig 29 országban jelent meg. Európán belül Olaszországban a legsúlyosabb a helyzet.

Korábban megírtuk, hogy Horvátországban megjelent az új típusú koronavírus. Andrej Plenkovic horvát kormányfő kedden bejelentette, hogy az első fertőzött egy fiatal férfi, aki február 19-e és 21-e között Milánóban tartózkodott.

Borítókép: illusztráció; Forrás: Hirado.hu

Kérem, várjon... Kérem, várjon...