Ausztriában már ellenőrzik a téli gumiabroncs használatát

November 1-től érvénybe lépett Ausztriában a téli gumiabroncsok kötelező használatának rendelkezése, aminek elmulasztása komoly bírsággal is járhat.

Igaz, Ausztriában is sok helyen még az évszakhoz képest a kellemesnek számító 15 fokos hőmérsékletet mutatják a hőmérők, azonban a fagy már több helyen jelentkezett, bár igazából ez még csak a magasabb alpesi helyeken érzékelhető.  Mindezek ellenére a szomszédaiknál már hosszú ideje életbe lépett az a rendelkezés, ami a téli gumiabroncsok használatát írja elő és ez, az időjárási viszonyoktól függetlenül minden esztendő november elsejétől lép érvénybe. 

Jó tudni, hogy aki figyelmen kívül hagyja a téli gumiabroncs használatának a kötelezettséget, az súlyos büntetésre számíthat és akár " ingázók esetében" az országba lépés megtagadását is jelentheti, ami az elmúlt időszakban már napi gyakorlatnak számító határátkelési kontroll vizsgálatok esetében igazán kellemetlen lehet.

Igaz, a táblarengeteg a téligumiabroncs kötelező használatát nem jelzi, azonban a rendelkezés érvényben van.
Igaz, a táblarengeteg a téligumiabroncs kötelező használatát nem jelzi, azonban a rendelkezés érvényben van.
fotó: Leczovics Zsolt

Ahogy azt a heute.at írja, a téligumi használatának elmulasztása az osztrák hatóságok részéről akár 5000 euróig is terjedhet, amit a téli vezetési körülmények között okozott baleset akár még nagyobb költséggel is terhelhet. 

A portál hozzáteszi ahhoz, hogy a téli gumiabroncsok megfeleljenek Ausztriában a  téli idő követelményeinek - és a rendőrség elvárásainak -  csak  M + S jelzéssel jóváhagyott típusokat fogadnak el, amelyeknek a profilmélysége minimum 4mm-es. 

Legnépszerűbb cikkek