| 2018. április. 3. | 2 perc olvasás

Autizmus világnapja - Kékbe öltözött a Tűztorony

Kiállítással és sétával hívták fel a figyelmet az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra Sopronban. A Liszt Központban az Autitok Egyesület tagjai által készített műveket állították ki, a Fő téren pedig tucatnyi kék lufit engedtek el a kék séta résztvevői az Autizmus Világnapja alkalmából.

Különleges és elgondolkodtató alkotások láthatók a Liszt Központban. A készítők olyan gyermekek, akik autisták, vagy az autizmus jeleit mutatják. A megnyitón Barcza Attila köszöntötte a résztvevőket. A városi tanácsnok kiemelte, hogy ma hazánkban százezer embert érint autizmus spektrum zavar.

Kállai Anikó, a szervező Autitok Egyesület elnöke a kiállításon látható alkotások készítőit méltatta. Hozzátette, hogy olyan művek születtek, amelyek a készítők mindennapjait jellemzik. Az egyesület tesz-vesz programjai mindig élményeket adnak a résztvevőknek, így egyedi munkák születnek.


fotó: Griechisch Tamás

A kiállítást Seregély Dóra, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. marketing vezetője nyitotta meg.

- Egy autizmussal élő ember számára akkor akadálymentes a környezet, ha a társadalom is "akadálymentes"! - mondta Seregély Dóra. Felhívta a figyelmet arra is, hogy rendkívül fontos minél többen értsük meg az autizmus lényegét, támogassuk azokat a családokat, akik autista gyermekeket nevelnek.


fotó: Griechisch Tamás

A megnyitót követően kék lufikkal és transzparensekkel a kezükben indultak a Liszt Központból a séta résztvevői. A Várkerületen haladó menet a Fő térig haladt, ahol a Drazsé zenekar műsora várta őket. Végül a héliummal töltött kék lufik útnak indultak egy-egy üzenettel.


Fotó: Griechisch Tamás

Az ENSZ 2007. december 18-án jelölte ki április 2-át az autizmus világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint a földön. A vonatkozó ENSZ határozat kéri a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék a társadalmaikban. 

A világnap alkalmából kék világítást kapott a Tűztorony
A világnap alkalmából kék világítást kapott a Tűztorony
Fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek