| 2020. november. 4. | 1 perc olvasás

Az '56-os mártírokról emlékeztek meg a rabtemetőben

A Nemzeti Gyász Emléknapja alkalmából az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjaira emlékeztek szerdán a sopronkőhidai rabtemetőben. A város vezetői önkormányzati képviselőkkel együtt főhajtással, virággal és mécsesekkel adóztak a mártírok áldozata előtt.

November negyedikét az országgyűlés 2013-ban nyilvánította nemzeti gyásznappá. Ez a nap az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének, a szovjet csapatok bevonulásának évfordulója. A sopronkőhidai 301-es parcellában nyugszik a forradalom nyolc, Győrben kivégzett résztvevője: Czifrik Lajos, Földes Gábor, Gulyás Lajos, Kiss Antal, Tihanyi Árpád, Török István, Weintrager László, Zsigmond Endre, és kilencedikként Szigethy Attila, a Dunántúli Nemzeti Tanács egykori elnöke. 


Fotó: Fodor Regina

Az 1956-os emlékhelyen tartott megemlékezésen Sopron Megyei Jogú Város nevében Dr. Farkas Ciprián, polgármester, Dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek helyezték el elsőként a megemlékezés koszorúját és a tisztelet virágait, majd soproni önkormányzati képviselők is főhajtással és virággal rótták le tiszteletüket az emlékhelyen. Az eseményen az egykori mártír: Szigethy Attila hozzátartozói, tisztelői is fejet hajtottak a hős emléke előtt.


Fotó: Fodor Regina

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek