| 2022. szeptember. 18. | 1 perc olvasás

Az 5783. zsidó újévet köszöntötték Sopronban

Vasárnap délután a papréti ortodox zsinagógában a Soproni Zsinagógáért Közalapítvány kuratóriuma szervezésében koncerttel köszöntötték a 5783. zsidó újévet.

Dr. Farkas Ciprián, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere, Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, Büchler András, a Soproni Zsidó Hitközség elnöke, valamint dr. Benny Gamlieli, Eilat testvérváros képviselője köszöntötte a résztvevőket a papréti ortodox zsinagógában, a zsidó újév alkalmából rendezett ünnepségen.
A rendezvényen fellépett a Brass Brothers együttes.

A rós ha-sána, a zsidó újév arról szól, hogy számot vetünk mindazzal, ami az elmúlt egy évben történt. A rós ha-sánától kezdődik tíz úgynevezett bűnbánó nap, egészen jom kipurig, az engesztelés napjáig, amíg van lehetőségünk átgondolni, hogy hogyan viselkedtünk, miképpen éltünk az elmúlt évben, és azzal valamit kezdjünk - nyilatkozta Büchler András. 

Sopronban ilyenkor hagyományosan nem az ispotályban (Új utcai zsinagóga) gyűlnek össze a résztvevők, hanem a Papréten, ahol felelevenítik a hajdani emlékeket. 

Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere elmondta, hogy a mindenkori soproni zsidóság nagyon sokat hozzátett városunk kultúrájához; továbbá kiemelte, hogy ennek jegyében idén az ispotály épületében egy új  neológ zsinagóga jött létre, ahol a soproni zsidóság megélheti a hitéleti eseményeit és a kultúráját. Dr. Farkas Ciprián hozzátette: a Soproni Zsidó Hitközséggel együtt közösen azon dolgoznak, hogy a papréti ortodox zsinagógát fel tudják újítani. 

Dr. Benny Gamlieli, Eilat testvérváros képviselője az újévi ünnep hagyományairól mesélt. 

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek