| 2 perc olvasás

Az 5784. zsidó újévet köszöntötték Sopronban

Az 5784. zsidó újévet köszöntötték vasárnap délután a papréti ortodox zsinagógában, a Soproni Zsinagógáért Közalapítvány kuratóriuma szervezésében. A zsidó újévkor arra emlékezünk, hogy az Örökkévaló a teremtés ötödik napján megalkotta Ádámot és Évát, vagyis az embert.

A zsidó újév alkalmából rendezett ünnepségen dr. Farkas Ciprián Sopron polgármestere, Barcza Attila Sopron és térsége országgyűlési képviselője, valamint Büchler András a Soproni Zsidó Hitközség elnöke köszöntötte a résztvevőket. 

fotó: Griechisch Tamás

"Sopron rendkívül gazdag kulturális és történelmi örökséggel rendelkezik, melynek fontos részét képezik a zsidó hagyományok. Városunkban rendkívül összetartó a zsidó közösség, akik megélik a szokásaikat és ünnepeiket. Sopronban folyamatosan gyarapodik a zsidó közösség, ami nagymértékben köszönhető Büchler András elnök úr kitartó munkájának" - mondta el kérdésünkre dr. Farkas Ciprián polgármester. 

fotó: Griechisch Tamás

"A rós ha-sána, a zsidó újév arról szól, hogy számot vetünk mindazzal, ami az elmúlt egy évben történt. A rós ha-sánától kezdődik tíz úgynevezett bűnbánó nap, egészen jom kipurig, az engesztelés napjáig, amíg van lehetőségünk átgondolni, hogy hogyan viselkedtünk, miképpen éltünk az elmúlt évben, és azzal valamit kezdjünk. Ilyenkor dönt az Örökkévaló a sorsunkról" - tudtuk meg Büchler Andrástól a Soproni Zsidó Hitközség elnökétől. 

fotó: Griechisch Tamás

"Elkészültek a papréti ortodox zsinagóga felújítási tervei, melyre rendkívül büszkék vagyunk. A zsidó hagyomány szerint az új év kezdetén az Istenhez való közeledést és megújulást keresik a hitközség tagjai. Azt gondolom, hogy a közös találkozás és az ünneplés ebben minden résztvevőt megerősített"- mondta el Barcza Attila Sopron és térsége országgyűlési képviselője. 

fotó: Griechisch Tamás

Az eseményen dr. Simon István alpolgármester és Tóth Éva önkormányzati képviselő, kulturális tanácsnok is részt vett. 

fotó: Griechisch Tamás

A rendezvényen Harka-Szarvas Anna fuvolaművész és Kékes Kata zenés műsorát tekinthették meg a résztvevők. 

Az ünnepséget követően dr. Farkas Ciprián polgármester és Barcza Attila Sopron és térsége országgyűlési képviselője elhelyezték az emlékezés kavicsait a papréti holokauszt-emlékműnél. 

fotó: Griechisch Tamás

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek