Az ÁFA fizetők körének növelése a fő cél

A szürkegazdaság szűkítése, vagyis az ÁFA fizetők körének növelése az egyik fő célja a hazai adópolitikának – hangzott el a XII. Soproni Pénzügyi Napokon. Az Áfa elmélete és gyakorlati alkalmazása állt a rangos, két napos konferencia középpontjában, amelyen húsz neves szakember tartott előadást a Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar aulájában.

Az ÁFA fizetők körének növelése, és a gazdaság fenntartható kifehérítése az egyik fő célja az adópolitikának – hangzott el a 12. Soproni Pénzügyi Napokon. A kétnapos programon 20 neves szakember tartott előadást az Áfa elméleti és gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke az ÁFA ellenőrzés tapasztalatairól elmondta: egyértelmű előrelépés mutatható ki, az ÁFA fizetők köre folyamatosan bővül. Mint kiemelte: mindehhez elengedhetetlenül fontos a hatékony, jól átlátható adórendszer.

Izer Norbert a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a konferencia sajtótájékoztatóján kiemelte: az elmúlt időszak digitális intézkedéseivel, mint például az online pénztárgép, hatékonyabban kiszűrhető az adóelkerülők köre. Ezzel évi 100 milliárd forintot takarít meg az állam.

Jelenleg a hazai gazdaságban az ÁFa 13 százalékát nem fizetik be, ami nagy előrelépést jelent: hiszen néhány évvel ezelőtt ez a mutató 20 százalék felett volt. A közeljövőben az a cél, hogy 10 százalék alatt maradjon az ÁFA rés.

Legnépszerűbb cikkek