| 2017. november. 15. | 2 perc olvasás

Az Afrika-kutató Almásy László élete képekben!

A Liszt Ferenc Kulturális Központban nyílt meg Almásy László, Afrika - kutató életét bemutató kiállítás. Az expedícióvezető gazdag és kalandos életét fényképes tablókon keresztül ismerhetjük meg.

A tárlat szerdai nyitóeseményén Barcza Attila önkormányzati képviselő köszöntőjében elmondta, hogy sokan az Angol beteg című filmből ismerhették meg Almásy Lászlót, de a valóság és a film nem pontosan fedi egymást. A kutató Szombathelyen élt több évtizedig, de Trianon után döntenie kellett, hogy Ausztria, vagy Magyarország legyen a hazája. A városi tanácsnok hangsúlyozta, hogy Sopron történelmében is eljött ez a fontos és meghatározó pillanat, és ez a közös tulajdonság is alátámasztja, hogy a Leghűségesebb város az egyik legalkalmasabb hely a kiállítás számára.

Elmondta, hogy a rendszerváltásig Almásy nevét nem is lehetett kiejteni, kutatásait, felfedezéseit elhallgatták. Ez a kiállítás azért is fontos, hogy a munkásságát, az emberi tulajdonságait, élettörténetét és tudományos nagyságát feltárja.


fotó: Griechisch Tamás

Dr. Nemes József egyetemi docens megnyitó beszédében megköszönte a Pro Kultúra Sopronnak és  Barcza Attilának  a kiállítás megvalósításához nyújtott segítséget.  Beszédében kiemelte: Vas megye műszaki nagyjait kutatja, mindazokat akik az elmúlt évszázadokban műszaki területen nagyot alkottak. Így jutott el Almásy László életművének feldolgozásáig is. Dr. Nemes József elmondta, hogy a tárlat képanyaga éppen csak egy kis szeletét tudja csak bemutatni Almásy László életpályájának.


fotó: Griechisch Tamás

Almásy László, 1895-ben Borostyánkőn született és Kőszegen kezdte gimnáziumot, majd Grazban folytatta, később pedig Angliába került, ahol végül a gimnáziumot is befejezte. A földrajz iránti kötődéseit, a felfedezés utáni vágyat a génjeiben hozta magával, hiszen nagyapja a Magyar Földrajzi Társaság egyik alapítója volt, édesapja pedig Ázsia-kutató. Azon kívül nagyon érdekelték még a műszaki dolgok, de sajnos évtizedekig nem beszélhettek felfedezéseiről. Gazdag életútja során az első világháborúban pilótaként vett részt, a két háború közötti magyar történelmi eseményekben, és valamint az első repülős felfedező útjait. Második világháborúban repülősként a magyar hadsereg tagjaként az Afrikai sivatagban a németekhez vezényelték, ahol Rommelt segítette. A második világháború után háborús és népellenesség vádjával vádolták meg, végül a brit titkosszolgálat segítségével szökött meg, végül Ausztriában hunyt el 1951-ben.

A megnyitó után Dr. Nemes József rövid ismertetőket tartott a tablóknál az érdeklődőknek.

A kiállítás a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ tekinthető meg november 29-ig 17 óráig

fotók: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek