| 2019. szeptember. 6. | 1 perc olvasás

Az ágfalvi csata hőseire emlékeztek a Szent Mihály temetőben

Machatsek Gyula erdőmérnök hallgató és Szechányi Elemér bányamérnök hallgató előtt tisztelegtek pénteken a Szent Mihály temetőben. A két fiatal az 1921-es második ágfalvi ütközetben vesztette életét. A csata eseményei vezettek az 1921-es népszavazáshoz.

Az ágfalvi csata áldozatokat is követelt, de sorsfordító esemény volt. Két főiskolai hallgató is elesett a harci cselekmények során, idézte fel a megemlékezésen Dr. Ifj. Sarkady Sándor tudományos kutató.

A megjelentek csendes főhajtással és koszorúzással rótták le tiszteletüket Mahatsek Gyula előtt a régi Szent Mihály temetőben.

Az egybegyűltek az új Szent Mihály temetőben Szechányi Elemér előtt is tisztelegtek. Az emlékezés koszorúit Sopron Megyei Jogú Város önkormányzatának nevében Dr. Farkas Ciprián, városi tanácsnok, és Dr. Brummer Krisztián irodavezető helyezte el a hősi halottak sírjánál. A Soproni Egyetem nevében Dr. Alpár Tibor, rektorhelyettes, Dr. Ifj. Sarkady Sándor tudományos kutató, valamint hallgatók hajtottak fejet a síroknál.

 

1921. szeptember 8-án, a második ágfalvi csatában a magyar irreguláris erők, közöttük a selmeci-soproni főiskolások négyszeres osztrák túlerőt vertek ki Ágfalva térségéből, így megmentették Sopront az elcsatolástól. Machatsek Gyula erdőmérnök-hallgató és Szechányi Elemér bányamérnök hallgató hősi halált halt: huszonegy évesen az életükkel szavaztak arra, hogy a város magyar maradhasson. Hősi haláluk egyben jelkép is, az örök erdész-bányász testvériségé.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek