| 2023. szeptember. 8. | 1 perc olvasás

Az ágfalvi csata hőseire emlékeztek Sopronban

Csendes főhajtással emlékeztek meg a II. ágfalvi csata hőseiről a Szent Mihály temetőben. Sopron városvezetése és a Soproni Egyetem is fontosnak tartja, hogy a hősök emlékét életben tartsa, ezért minden évben koszorúzással emlékeznek meg Machatsek Gyula erdőmérnök-hallgatóról és Szechányi Elemér bányamérnök-hallgatóról.

A történelem akkor él, ha van, aki éltben tartja az emlékeket. Ezért is fontos Sopron önkormányzatának, hogy tiszteletét lerója a II. ágfalvi csata hősei előtt. Pénteken a régi Szent Mihály temetőben dr. Farkas Ciprián polgármester elhelyezte az emlékezés koszorúit Machatsek Gyula sírjánál.

102 évvel ezelőtt Trianon sötét fellegei közül Sopronban csillant meg először a napfény, és dobbant meg a magyar szív. Az ágfalvi csata hősei bátor emberek voltak, ennek köszönhetően a soproniak népszavazáson dönthettek a sorsukról. Az itt élő polgárok éltek ezzel a lehetőséggel, melyre örökké büszkék leszünk

– mondta el kérdésünkre dr. Farkas Ciprián. 

fotó: Hidegh András 

A Soproni Egyetem egykori hősi hallgatóinak bátorsága beírta magát a történelemkönyvekbe. Az egyetem részéről ifj. Sarkady Sándor tudományos munkatárs és hallgatók rótták le kegyeletüket.

fotó: Hidegh András 

„Sopron Város Önkormányzata és a Soproni Egyetem minden évben megemlékezik a II. ágfalvi csata hősi halottjairól. A hagyományokhoz híven elhelyezzük az emlékezés koszorúit Machatsek Gyula erdőmérnök-hallgató, tartalékos hadapród őrmester és Szechányi Elemér bányamérnök-hallgató, alhadnagy sírján. Ha nincsenek soproni főiskolások, nincs soproni népszavazás – hangsúlyozta dr. ifj. Sarkady Sándor. 

fotó: Hidegh András 

Az emlékezők átvonultak Szechányi Elemér bányamérnök-hallgató sírjához is, ahol szintén tiszteletüket tették. A második ágfalvi összecsapás a nyugat-magyarországi felkelés fontos ütközete volt 1921. szeptember 8-án, amelyben a rongyosgárda sikerrel futamította meg a Sopron elfoglalására küldött, négyszeres túlerőben lévő osztrák csendőröket.

fotó: Hidegh András 
fotó: Hidegh András 

 

Legnépszerűbb cikkek