| 2023. november. 27. | 2 perc olvasás

Az alagi traktor, mely elsőként működött vezető nélkül

Tudta, hogy az első gyakorlatban is alkalmazott, működőképes, vezető nélküli, félautomata traktor Albert István találmánya?

1963 végén érdekes újításról számoltak be a lapok: „Sok csodálója van mostanában az Alagi Állami Gazdaság egyik tábláján szántó traktornak. Az erőgép kormányánál ugyanis senki sem ül és anélkül rója a köröket, hogy valami akár távolról is irányítaná.” Pest Megyei Hírlap, 1963/285: 4.

Az újítás működési elvét így foglalja össze a fentebb idézett cikk. „Az erőgép irányítását a másoló esztergapad automatikájánák elve alapján működő berendezéssel oldotta meg [a feltaláló]. A traktor elejére egy súlyos bolygókerékkel ellátott hosszan kinyúló »tapogatókart« szerelt. A munka kezdete előtt a traktoros meghúzza az első barázdát, majd ebbe belehelyezi a tapogatót. Ezután az erőgép már maga végzi munkáját. A bolygókerék ugyanis érzékeny műszerként követi a barázda vonalát és ahhoz mérten tartja megfelelő irányban a traktort. Hiba esetén, például ha a bolygókerék elhagyja a barázdát, vagy ha valamilyen akadály kerül útjába, a gép »agya«, egy találmányként benyújtott készülék, lenyomja a tengelykapcsolót, leveszi a gázt, ezáltal megáll az erőgép, majd kürtöl.”

 

Az újítás ötlete és a prototípus elkészítése Albert István ipargazdaságtan tanár érdeme. A találmány hivatalos megnevezése „mezőgazdasági traktorok félautomatikus vezérlése” volt.

A találmány ötlete azonban nem volt előzmények nélküli. Az Élet és Tudomány 1959-ben számolt be egy hasonló szovjet fejlesztésről, mely szintén a másoló marógépek elvén működött volna, azonban a szovjet újítás a gyakorlatban nem vált be.

A berendezéssel felszerelt traktort 1964 tavaszán átszállították Herceghalomra, és ide került az időközben a nyár folyamán elkészült további három gép is. A négy traktorral csoportosan kísérleteztek: egy gépkezelő irányított egyidejűleg négy erőgépet, s így végeztek próbaszántásokat.

1965-ben a találmányt kiállították a mezőgazdasági újítók kiállításán.

1965 szeptemberében „három Sz–100-as lánctalpas és öt MTZ-traktor áll munkába automata vezetővel.

A pozitív várakozások ellenére a sorozatgyártás nem indult meg, megfelelő gyártókapacitások híján, és a gyártók a berendezés működéséhez szükséges anyagi, technológiai minőséget sem tudták biztosítani. A találmány védettsége – mert a feltaláló nem fizette a szabadalmi oltalom díját – lejárt, a nagyobb gépgyártók és a minisztérium végül mégsem látott akkora fantáziát a fejlesztésben, hogy valódi sorozatgyártása meginduljon.

 

Forrás: Vezető nélküli traktor Alagról | Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár (dkvk.hu)

 

Legnépszerűbb cikkek