| 2018. augusztus. 20. | 2 perc olvasás

Az Államalapítás Ünnepe Sopronban

A hagyományokhoz híven városunkban is ünnepi szentmise keretében zajlott a kenyér- és borszentelés az Államalapítás Ünnepén, a Szent István templomban. A szentmisét Dr. Várszegi Asztrik, a Pannonhalmi Főapátság nyugalmazott főapátja celebrálta.


fotó: Griechisch Tamás

Az ünnepi szentmisét Dr. Várszegi Asztrik, a Pannonhalmi Főapátság nyugalmazott főapátja celebrálta, aki elmondta: hazajött Sopronba Szent István ünnepére. Kiemelte: Szent István király teremtette meg hazánkban a kereszténység kereteit, amely vallás megtanította a magyaroknak, hogy hogyan ismerjük fel azt az Istent, aki életünket adta itt, a Kárpát – medencében, hogyan éljük meg érzéseinket, hogyan éljük életünket. Ami Szent Istvánt megkülönbözteti a kortárs uralkodótól, hogy amit tett, abban hitt is. A vallásosság nem a szertartások és rituálék gyűjteménye, hanem arról szól, hogy a lelkünk hogyan találja meg az utat Istenhez.


fotó: Griechisch Tamás

Az eseményen beszédet mondott Dr. Fodor Tamás, polgármester, aki kiemelte: az államalapító Szent István egységbe kovácsolta nemzetünket, és kijelölte számunkra a keresztény utat. István király teremtette meg a szuverén Magyarországot, kijelölve országának helyét, és útját a keresztény Európában. Az idő igazolta Szent István nagyságát, és hazánk történelmének legnagyobb államférfijává tette, és hozzájárult az akkori Európa fejlődéséhez és biztonságához. A magyar nemzet államisága nem hódolt be egyetlen birodalomnak sem a történelem során, és megőrizte függetlenségét és kultúráját. Ennek köszönhető az is, hogy hazánk Európa védőbástyája lett. Hazánkat soha nem ajándékba kaptuk, hanem mindig meg kellett küzdenünk érte. Sopron polgármestere reméli, hogy a XI. századi magyar nemzet kiérdemli a neki járó tiszteletet az Európai nemzetek között.


fotó: Griechisch Tamás

Az eseményen a jelenlévők elhelyezték az emlékezés koszorúit a Szent István szobornál. Az ünnepi szentmisét követte a hagyományos kenyér- és borszentelés.

Az Államalapítás Ünnepének alkalmából tartott ünnepi szentmisén részt vett Dr. Fodor Tamás, polgármester, Dr. Simon István, alpolgármester, Dr. Magas László, Mágel Ágost, Pongráczné Várnai Mária és Filep Márk önkormányzati képviselők is.


fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek