| 2022. augusztus. 20. | 2 perc olvasás

Az államalapítás ünnepe Sopronban

Szent István-napi ünnepséget tartottak Sopronban augusztus 20-án. A program ünnepi szentmisével kezdődött, melynek dr. Korzenszky Richárd nyugalmazott tihanyi perjel volt a főcelebránsa.

A perjel elmondta a híveknek: haladjunk tovább a szent királyunk által kijelölt úton. 

fotó:Griechisch Tamás
fotó:Griechisch Tamás

A misét követően, a városi ünnepségen ünnepi beszédet mondott Széles Sándor, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal főispánja, aki kiemelte:  „arra kaptam indíttatást, hogy az ünnep mának szóló üzeneteit tegyem személyessé, soproni személyes kötődéseken keresztül. Igenis kell ünnepelni, főleg most, főleg az államalapításunkat. A személyes földi életünk pár évtized, a nemzetünké már itt, a Kárpát-medencében túl van az ezer éven, van mire emlékezni és van mit mérlegre tenni. Mi van a nemzet szívében? Hogyan tudjuk mindezt kimutatni az embertársaink felé? Hogyan tudjuk a nehézségeink között is a szívünk javát megtartani, megmutatni? Szeretném ismét a soproniakat előállítani példaként.” Felhívta  a figyelmet arra, hogy a Szent István-templom előtt álló szoborcsoport nemcsak királyunknak, de az ágfalvi csatában elesett egyetemistáknak is emléket állít.

fotó:Griechisch Tamás

„1020 éve él itt a magyarság magyar állami keretek között, szilárd erkölcsi alapokon, és az a megoldás, amit István mutatott nekünk: meg kell tartanunk a kereszténységünket tisztán, igazán. Hazánkban kevés olyan város van, mint Sopron, ahol az elmúlt évtized ekkora fejlődést hozott. Ennek okán szeretném kifejezni köszönetemet dr. Molnár Ágnes és Barcza Attila országgyűlési képviselőknek, Firtl Mátyás országgyűlési képviselőnek, a polgármesternek, az alpolgármestereknek és a képviselőknek."

fotó:Griechisch Tamás
fotó:Griechisch Tamás

Az új bor és a kenyér megáldására, valamint koszorúzásra is sor került. A koszorút a szoborcsoportnál a főispán, dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek, valamint a KDNP Soproni Szervezetének, egyházközösségek és lovagrendek tagjai helyezték el. Az ünnepség agapéval zárult.

fotó:Griechisch Tamás
fotó:Griechisch Tamás

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek