| 2022. április. 21. | 2 perc olvasás

Az árstopok beváltak

A szerdai kormányülést követően a legfrissebb kormányzati intézkedésekről tájékoztatott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtökön.

Gulyás Gergely köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a választáson. Három kiemelkedően magas részvétel volt 1990 óta, 2002-ben, 2018-ban és 2022-ben a választók 70 százaléka vett részt.

A kormány mindaddig működik, amíg új kormány nem alakul meg - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kormány megbízatása május 2-ig, az Országgyűlés alakuló üléséig tart - tette hozzá. Politikai értelemben véget ért a mostani kormány megbízatása.

A május 16-i héten alakulhat meg az új kormány, ekkor fogadhatják el az új kormányzati szerkezetet is – árulta el Gulyás Gergely. Jelentősen csökkent a súlyos koronavírusos megbetegedések száma az elmúlt időszakban. A koronavírus továbbra is velünk van, a betegség intenzitása csökkent – hangsúlyozta a miniszterelnökséget vezető miniszter

A jelenleg rendelkezésre álló forgatókönyvek alapján reális lehet, hogy még hosszú ideig tarthat az orosz-ukrán háború. Rövid távon a háború vége nem várható - mondta a miniszter. Május 31-ével megszűnik a járványvészhelyzet, de lehetővé teszik, hogy a szomszédban folyó háború miatt kiszélesíthetik a veszélyhelyzet jogállását. A kormány bízik benne, hogy ennek az alkalmazásra nem lesz szükség - tette hozzá.

A háború kapcsán Gulyás Gergely elmondta, több mint 600 ezer menekült érkezett eddig, és a kormány mindent megtesz, hogy aki itt akar maradni, az tudjon új életet kezdeni. A déli határ védelmére 600 milliárd forintot költött a kormány és 40 milliárd forintot költött a kabinet az ukrajnai menekültekre.

Gulyás Gergely hangsúlyozta; a magyar gazdaság stabil lábakon áll. Hozzátette: valamennyi árstop esetében dönt majd a kormány. Az árstopok beváltak, mivel jelentősen mérsékelték az inflációt. Az árstopok nélkül 13 százalék lenne az infláció, míg most 8,6 százalékos - ismertette a miniszter.

Szentkirályi Alexandra arról beszélt, hogy a civilek nagyon komoly segítséget adnak az ukrajnai menekülteknek. Az összes menedékes kérelem 17 ezer volt, és 100 ezren kértek 30 napos tartózkodást - tette hozzá. A Híd Kárpátaljáért összefogás keretében több mint egymilliárd forint érkezett - mondta a kormányszóvivő. A BOK Csarnokban több mint 24 ezer ember fordult meg. 

Címkék: árstop

Legnépszerűbb cikkek