| 2022. január. 18. | 1 perc olvasás

Az átlagosnál szárazabb, melegebb évet zártunk

Száraz és meleg időjárás jellemezte a 2021-es évet Sopronban. A nyári hónapokat a tartós, hosszabb ideig tartó hőhullámok uralták. Az idei év változékony időjárással indult, hétfőn a legerősebb széllökések megközelítették a 100 km/h-t.

Csapadékszegény volt a tavalyi év Sopronban. A tavaszi, a nyári és az őszi hónapokra is a szárazság volt jellemző. A napsütéses órák száma rekordot döntött a városban. Az elmúlt évek adatai alapján Sopron éghajlatában is dinamikus melegedés figyelhető meg. – Ami sajnálatos, hogy a csapadékmennyiség csak 511 milliméter volt, ami közel 100 milliméterrel maradt el a sokéves átlagtól. Tavasszal volt olyan 30 napos periódus, amikor alig-alig hullott csapadék – mondta el Kiss Márton, az OMSZ Soproni Obszervatóriumának észlelőhálózati koordinátor.

A frontok miatt a januári időjárásra a változékonyság jellemző. Hétfőn egy hidegfront hatására viharossá fokozódott a szél. Január első felében 3 fokkal volt melegebb az előző évekhez képest. – A tegnapi napon északnyugat felől érkezett egy markáns hidegfront, ami ugyan jelentős lehűlést és csapadékot nem okozott, szelet viszont annál inkább. A széllökések itt, Sopronban meghaladták a 90 km/h-t – tette hozzá.

A következő napokban is marad a változékony idő, a nappali hőmérsékletek jellemzően 5 fok körül alakulnak. Kemény fagyokra nem kell számítani, kisebb hózáporok azonban előfordulhatnak.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek