| 2021. december. 17. | 2 perc olvasás

Az egész Kárpát-medencét átszövő, társadalmat erősítő és közösséget építő partnerséget hoztak létre Sopronban kulturális szervezetek

Erdélyi, délvidéki és felvidéki kulturális egyesületek, valamint magánszínházak fogtak össze, hogy olyan együttműködést alakítsanak ki a kultúra területén, ahol közös stratégiában gondolkodhatnak és olyan fejlesztéseket valósíthatnak meg, amelyekkel segítik a szülőföldön maradást – tudatta a Soproni Petőfi Színház.

A kezdeményező Forrás Színház művészeti vezetője, Pataki András, a Bőköz Fesztivál igazgatója, aki az Ormánságban tavaly életre hívta az Andrásfalvy Bertalanról elnevezett országos kulturális, közművelődési, turisztikai mintaprogramot. A mintaprogram részeként a fesztiválnak otthont adó falvak - Kémes, Szaporca, Tésenfa és Drávacsehi - közös stratégia mentén szeretnék megtölteni élettel a településeket. Az összefogással szeretnék helyben megtartani az elnéptelenedő, elöregedő települések lakóit, és lehetőséget teremteni arra, hogy beköltözzenek, vagy rendszeresen visszatérjenek oda az emberek.

A mintaprogram részeként új, határokon átnyúló irányként erdélyi, délvidéki és felvidéki kulturális egyesületek, magánszínházak fogtak össze, hogy a szülőföldön való megmaradást segítő fejlesztéseket valósítsanak meg térségeikben, valamint közös együttműködéssel az irodalom, a zene, a színház, az alkotó- és képzőművészet, valamint a hagyományőrzés területén koncertekkel, előadásokkal, kiállításokkal, színes programokkal, fesztiválokkal, konferenciákkal erősítsék a magyar kultúra jelenlétét a Kárpát-medencében.

Az együttműködésben részt vesz Erdélyből a Mikházi Csűrszínházi Egyesület, a marosvásárhelyi Spectrum Színház, Felvidékről a hetényi Csavar Színház, Délvidékről a zentai Híd Kulturális Egyesület, az anyaországból pedig a MaloM befogadó színházi program, valamint a Forrás Kulturális Alapítvány.


Fotó: Soproni Petőfi Színház

Pataki András elmondta: „a Forrás Színháznak hosszú évek óta élő és tartalommal bíró kapcsolata van a határon túli színházakkal, kulturális egyesületekkel. Ez adta az ötletet, hogy olyan összefogásban gondolkodjanak, amely túlmutat egy-egy önkormányzati cikluson, és így határozzanak meg hosszú távú fejlesztési irányokat, célokat. Ezek a kapcsolódási pontok, együttműködések az Andrásfalvy Bertalan mintaprogram keretében lehetőséget nyitnak pályázatok benyújtására, együttes gondolkodásra, arra, hogy a kultúra területén milyen közös stratégia mentén fogjanak össze. A most létrejött független, civil törekvések hozzájárulhatnak a magyarság megmaradásához, az adott magyarlakta térségek társadalomépítő és közösségmegtartó erejéhez, emellett a kultúra által jövőképet is jelentenek ott.”

Az együttműködésről Sopronban született megállapodás, annak tiszteletére, hogy Andrásfalvy Bertalan a város szülötte. A megbeszélésen részt vett Szélyes Ferenc, a Mikházi Csűrszínházi Egyesület igazgatója; dr. Török István, a marosvásárhelyi Spectrum Színház igazgatója, Török Viola, a teátrum művészeti vezetője; Gál Tamás és Kiss Szilvia, a hetényi Csavar Színház vezetői; Wischer Johann, a zentai Híd Kulturális Egyesület képviselője, valamint dr. Várszegi Tibor, a MaloM befogadó színházi program művészeti vezetője.

 

Borítókép forrása: Soproni Petőfi Színház

Legnépszerűbb cikkek