| 2020. november. 29. | 1 perc olvasás

Az egész világ a magyar feltaláló kávéját szürcsöli!

Tudtad, hogy a világ első automata, forró gőzzel működő kávégépét Illy Ferenc találta fel, azaz ő a presszókávé atyja?

Illy Ferenc (Temesvár, 1892. október 7. – Trieszt, 1956) magyar származású trieszti üzletember, könyvelő, feltaláló, Temesváron nőtt fel, szülővárosa piarista gimnáziumában végezte az általános iskolát, 1904-ben fejezte be a szakiskolát.

22 évesen besorozták az osztrák-magyar hadseregbe, 1914-től harcolt az első világháború több frontján, többek között az isonzói csatában. A háború után Triesztben maradt, ahol megnősült: feleségül vette a német-ír gyökerekkel rendelkező olasz zongoratanárnőt, Vittoriát, akitől két gyermeke született: Ernesto és Hedda. Itt kakaó-, valamint kávékereskedéssel és kávépörköléssel foglalkozó cégeknél dolgozott. Ez adta számára az ötletet, hogy feltalálja a frissen pörkölt kávé illatát és aromáját megőrző vákuum (légmentes) csomagolást. Illy Ferenc módszerének titka az volt, hogy nagy nyomás alatt a kávéban levő oxigént nitrogénnel helyettesítette, így a frissen pörkölt kávé eredeti állapotában konzerválódott.

Illy Ferenc fényképe 1930-ból
Illy Ferenc fényképe 1930-ból
https://hu.wikipedia.org/

1933-ban Illy megalapította az Illycaffèt, majd 1935-ben Illetta névvel levédte találmányát, a világ első automata eszpresszó kávégépét, ami egy forró gőzzel működő kávéautomata volt. Az Illetta a mai korszerű presszógépek elődjének tekinthető, amellyel az olasz presszókávét készítik. A mai napig is a harmadik generációs leszármazottainak kezében van az Illy cég.

Illy Ferenc 1956-ban az olaszországi Triesztben hunyt el.

A vállalkozást fia, Ernesto Illy élelmiszerkémikus vitte tovább, aki a második világháború utáni időszakban vezetőként dolgozott az Illycaffènál. Egész életét a kávé és az eszpresszó tudományos kutatásának szentelte.


https://i.pinimg.com/

Forrás: https://hu.wikipedia.org/

Borítókép forrása: https://noileg.ro/

Legnépszerűbb cikkek