Idén is sikeres volt a Fertőszéplaki Tájházakban tartott Tökfesztivál, amelyen tökös ételek gazdag választéka, színes programkínálat is várta az érdeklődőket.
Az eseményen Firtl Mátyás, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte az egybegyűlteket, melyben hangsúlyozta:
A tizedik fesztivál és az a tény, hogy az Eszterháza Központ és a Soproni Szakképzési Centrum együttműködési keretmegállapodást írt alá azt bizonyítja, hogy Fertőszéplak sikeresen alkalmazza azt az elvet, hogy ami jó gyakorlat az eddigiekből, az mind jó Fertőszéplaknak is.
A Tökfesztivál sikere és ami ma itt a 10. Tökfesztiválon látható azt bizonyítja, hogy ha egy településvezető jól sáfárkodik mindazzal, ami a településén adott, akkor az eredményessé válik a település, az itt élők javára. Hiszen fenntartótól függetlenül Fertőszéplaknak, mint településnek is vonzerőt adnak a Fertőszéplaki Tájházak, az itteni gasztronómiai és kulturális fesztiválként immár nemzetközi népszerűségnek is örvendő eseményként. Továbbá az Eszterháza Központtal való együttműködéssel mindennek hatása kiterjeszthető, mert a Soproni Szakképzési Centrummal kötendő megállapodásnak köszönhetően az együttműködés és az épülő új iskola mind a térség turisztikai lehetőségét is szolgálja, azt, hogy kiemelt turisztikai központtá válhasson az egész térség.
Ezt követően látták el kézjegyükkel a keretmegállapodást Bodrogai László és Králik Tibor főigazgatók , az Eszterháza Központ és a Soproni Szakképző Centrum nevében. A együttműködési keretmegállapodás célja, hogy a Nyugat-Dunántúl legjelentősebb örökségturisztikai helyszíne és kutatóközpontja, az Eszterháza Központ, valamint a Soproni Szakképzési Centrum, mint Sopron és a Fertő-táj világörökségi térségének átfogó szakképzési centruma kinyilvánítják arra irányuló szándékukat, hogy a térség és a hazai gazdaság fejlesztése érdekében tartósan együttműködnek.
Az együttműködésben közreműködő felek törekednek arra, hogy közöttük tartós oktatási, pályázati, szakmai munka alakuljon ki, amely mindkét fél és a térség javát szolgálja. Eszközeiket és lehetőségeiket egyesítve segítik a jövő szakemberei számára, hogy az elméleti tudás megszerzése mellett jobban megismerhessék a gyakorlat alapjait; tájékozódhassanak a legújabb szakmai trendekről; megismerkedhessenek a legújabb módszertannal és eljárásokkal, hogy az elméleti oktatás keretében szerzett ismereteket minél hatékonyabban ültethessék át a gyakorlatba is.
Az eseményen tökkel készült ételek gazdag kínálata várta az érdeklődőket, volt tökkel készült rétes, sültek, saláták, inni- és ennivaló, kézműves portékák.