Az elektromosság története az Erdészeti Múzeumban

Az elektromosság története az Erdészeti Múzeumban

  2018. október 9. - www.sopronmedia.hu

Egy érdekes és tartalmas kiállítás várja az érdeklődőket december közepéig az Erdészeti Múzeum, ahol működő, múlt századi eszközökkel, interaktív kísérletekkel és látványos kiállítási elemekkel figyelhetik meg az elektromosság fejlődésének útját a látogatók.

A tárlaton figyelemmel követhetjük az elektromosság felfedezését illetve az áram használatának történetét, amely során kiemelt helyet kaptak a magyar feltalálók alkotásai. Ilyen például Jedlik Ányos villamos kocsija, amely bátran mondható a mai elektromos autók elődjének, de számtalan egyéb hazai találmány is helyet kapott, amelyek hozzájárultak a modernizációhoz.   

Érdekességképpen a kiállításon az egykori határzár, a vasfüggöny egy darabja is látható, így az érdeklődők azt is megtudhatják, hogyan riasztott a magyar-osztrák határon felállított jelzőrendszer, de igazán érdekes az a kiállítási elem is, ahol a gólyák védelmében létrehozott eszközt szemléltetik, amelynek köszönhetően az áramütés jóval kevesebb madárral végez, mert ennek köszönhetően másfél méterrel magasabban helyezkedik így el a fészek az áramtovábbító oszlop tetejétől.  

A kiállítás nem csak a magánlátogatók számára lehet érdekes, de akár az iskolák számára is, akik talán egy-egy fizika óra keretében, a szemléltető eszközök segítségével még színesebbé,  érdekesebbé tehetik a tananyagot.  

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

Kérem, várjon... Kérem, várjon...