| 2018. október. 9. | 1 perc olvasás

Az elektromosság története az Erdészeti Múzeumban

Egy érdekes és tartalmas kiállítás várja az érdeklődőket december közepéig az Erdészeti Múzeum, ahol működő, múlt századi eszközökkel, interaktív kísérletekkel és látványos kiállítási elemekkel figyelhetik meg az elektromosság fejlődésének útját a látogatók.

A tárlaton figyelemmel követhetjük az elektromosság felfedezését illetve az áram használatának történetét, amely során kiemelt helyet kaptak a magyar feltalálók alkotásai. Ilyen például Jedlik Ányos villamos kocsija, amely bátran mondható a mai elektromos autók elődjének, de számtalan egyéb hazai találmány is helyet kapott, amelyek hozzájárultak a modernizációhoz.   

Érdekességképpen a kiállításon az egykori határzár, a vasfüggöny egy darabja is látható, így az érdeklődők azt is megtudhatják, hogyan riasztott a magyar-osztrák határon felállított jelzőrendszer, de igazán érdekes az a kiállítási elem is, ahol a gólyák védelmében létrehozott eszközt szemléltetik, amelynek köszönhetően az áramütés jóval kevesebb madárral végez, mert ennek köszönhetően másfél méterrel magasabban helyezkedik így el a fészek az áramtovábbító oszlop tetejétől.  

A kiállítás nem csak a magánlátogatók számára lehet érdekes, de akár az iskolák számára is, akik talán egy-egy fizika óra keretében, a szemléltető eszközök segítségével még színesebbé,  érdekesebbé tehetik a tananyagot.  


fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

Legnépszerűbb cikkek