| 2021. október. 29. | 2 perc olvasás

Az éles látás mindenkié!

A Soproni Gyógyközpont szemészeti szakrendelésein a gyakori szembetegségek diagnosztizálását és a ritka szembetegségek azonosítását végzik a szakemberek. A látás hónapja kapcsán a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvételre buzdítanak, hogy az egyes életkori csoportokban leggyakrabban előforduló betegségeket időben kezelni tudják.

A gyermekszemészeti szűrővizsgálatokat a védőnői szolgálat és a kórház újszülött részlege közreműködésével végezzük. Már a csecsemők megszületésekor a kórházi zárójelentésre kerül az a telefonszám, amin időpont kérhető az ingyenes látásvizsgálatra. Az a tapasztalat, hogy a szülők élnek is a lehetőséggel – mondja Dr. Bernád Zsuzsanna adjunktus. A gyermekek vizsgálatát fél éves kortól szoktuk javasolni, ezeknek a szűréseknek a legfontosabb célja a tompalátás, a kancsalság és a különböző látásproblémák diagnosztizálása, időben történő kezelése. Az egyik alapeszközünk ehhez a videoretinoszkópos vizsgálat, amivel a szülő ölében ülve, tulajdonképpen érintés nélkül tudjuk a gyerekeket vizsgálni. A készülék objektív mérést tesz lehetővé, megmutatja, hogy a kis pácienseknek szükségük lesz-e bármilyen kezelésre a későbbiekben – teszi hozzá Dr. Bernád Zsuzsanna.

A középgenerációnál leggyakrabban a cukorbetegség szemészeti szövődményeivel találkozunk – teszi hozzá dr. Baranyai Ilona főorvos. Az aktív korú lakosság körében a vakságot és a látáscsökkenést túlnyomórészt a diabétesz következtében kialakuló szemfenéki érelváltozások okozzák. A cukorbetegség miatt a retinán különféle elváltozások keletkezhetnek, ezek jelentősen rontják a beteg látását – magyarázza a főorvos. Nagyon fontos a társszakmákkal, a diabetológusokkal és a háziorvosokkal való szoros együttműködés és a rendszeres szűrővizsgálat. Ha a szemfenéken elváltozásokat tapasztalunk, tudjuk figyelmeztetni a diabetológust, hogy a beállításon változtatni kell, az egyensúly megborult. Másrészt korán el tudjuk kezdeni a kezelést, ezzel megállítható vagy visszafordítható a folyamat – hangsúlyozza Dr. Baranyai Ilona.

Idősebb korban már a zöldhályog megjelenése jelenti a leggyakoribb problémát – veszi át a szót Dr. Cseke István osztályvezető főorvos. Tudományosan nézve a zöldhályog egy gyűjtőfogalom, alapesetben két formáját különböztetjük meg, ezek a nyílt zugú és zárt zugú glaukómák. Míg 40 éves korban nagyjából 2%-át érinti a lakosságnak, ez az arány 80 éves korra felmegy 10%-ra – fejti ki a főorvos. A nyílt zugú zöldhályog a leggyakoribb forma, ami egy alattomos betegség, hiszen nem fáj, nem jár látható elváltozással, legfeljebb az emelkedettebb szemnyomás hívhatja fel rá a figyelmet. Ebben az esetben a látóideg betegségéről, elsorvadásáról van szó. A zárt zugú zöldhályog már általában látványosabb tünetekkel, glaukómás roham képében jelentkezik. Mivel a betegség a látóideg károsodásával jár, vissza nem fordítható látásvesztést okoz. Ezt a folyamatot csak megállítani vagy megelőzni lehet, amiben kulcsszerepe van a szűrővizsgálatoknak. Ha például emelkedett szemnyomást tapasztalunk, vagy gyanús a látóidegfő képe, akkor tovább vizsgálódunk. A gyógyításnál az a cél, hogy lejjebb vigyük a szemnyomást. Ez történhet gyógyszerrel, lézerrel vagy szükség esetén műtéttel – sorolja a kezelési lehetőségeket Dr. Cseke István.

A Soproni Gyógyközpontban valamennyi életkori csoport szemészeti szűrésére biztosítottak a feltételek, a szemészeti szakrendelések beutaló nélkül, előzetes időpontkérést követően vehetők igénybe.

Borítókép; Soproni Gyógyközpont weboldala 

Legnépszerűbb cikkek