| 2020. április. 9. | 4 perc olvasás

Az élet győz, nem a halálé az utolsó szó!

Ez a húsvét egészen más lesz, mint a többi – hangzik el rengeteg fórumon ez a határozott kijelentés. A koronavírus-járvány megfékezésére tett intézkedések és az egymás biztonsága iránti óvatosság miatt a keresztény hívek is máshogy tudják majd megélni az egyházi év egyik legfontosabb időszakát. A soproni papság szerint azonban alázattal, összefogással és lelkünk kitárásával ez az időszak is könnyebben átvészelhetővé válik.

- A húsvét során jelenülnek meg Jézus életének legfontosabb eseményei – emelte ki Horváth Imre soproni városplébános. - A feltámadást megelőző szent három nap nagycsütörtökkel kezdődik. Ekkor Jézus tanúbizonyosságot tesz a szolgáló szeretetéről, amikor az utolsó vacsora során megmossa a tanítványai lábát. És a legnagyobb kincset adja az emberiség számára, amikor az eucharisztiában a kenyér és a bor színe alatt itt hagyja nekünk önmagát, hogy felidézzük az ő szenvedését, halálát és feltámadását. Az egyház ebből a kincsből él – emelte ki.

A városplébános kiemelte: nagyon fontos, hogy Jézus példája minden korban, így most, a világjárvány idején is mindenki számára fontos legyen. - A Megváltó művét úgy tudjuk megjeleníteni, ha jézusi módon szolgálunk, segítünk, alázattal, de betöltve a küldetésünket. Felelősek vagyunk mindannyian egymásért és ami nagyon fontos, hogy nem mi vagyunk a világ ura. Ha mindezt befogadjuk és elismerjük, mindenki helytáll a saját pozíciójában, akkor le tudjuk küzdeni az ilyen válságokat és előrébb tudjuk vinni a világot – szögezte le.

Horváth Imre soproni kanonok, városplébános
Horváth Imre soproni kanonok, városplébános

Horváth Imrétől azt is megtudtuk: nagycsütörtök a papság napja is, hiszen Jézus ekkor bízta az apostolaira a testének és a vérének a titkát – isten szolgáivá szentelve őket ezzel. „Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre!” - csenghetnek sok hívő számára a Megváltó ide tartozó szavai.

Nagypéntek – felfoghatatlan dráma, amelyben megnyilvánul Isten legnagyobb szeretete

- Nagypénteken történt a legnagyobb dráma – hangsúlyozta a városplébános. - Ugyanakkor ekkor nyilvánult meg Isten legnagyobb szeretete Jézus Krisztusban, amikor a Megváltó a kereszten önmagát, életét adja értünk. Ezt a jelet mi komoly tisztelettel vesszük körül, mert ebből fakad a mi életünk és feltámadásunk – indokolta meg.

Nagyszombat - az egyházi év legcsendesebb napja

- Nagyszombat az egyházi év legcsendesebb napja. Most, ebben a járványos időszakban különösen, már igazán be vagyunk zárva ebbe a csendbe – hívta fel erre a figyelmet Horváth Imre. - Ennek van jó oldala is. Ez egy sajátos puszta, amelyen talán felfedezhetünk újra elfeledett, vagy homályba került értékeket. Ebben az állapotban készülünk igazán a húsvétra és várjuk a nagy feltámadást. Lelkünkben is, hogy újra megelevenedjen Krisztus, de a világban is, hogy meg tudja mutatni a Megváltó a jeleit, hogy övé a hatalom és a dicsőség, ő az élet – emelte ki.

Jelenet az utolsó vacsorából
Jelenet az utolsó vacsorából

Húsvétvasárnap – az élet győzelme

- Erről szól a húsvét. Az élet győzelméről, vagyis hogy nem a halálé az utolsó szó – mondta el nekünk Horváth Imre. - Ez az üzenet ebben az időszakban most nagy kapaszkodót, biztos, szilárd pontot jelent számunkra. Lehet, hogy ezt a csodálatos ünnepi időszakot idén csak szűk családi körben élhetjük meg. De jó a húsvét lényegéről jó beszélni, egymást erősíteni ezzel, felidézni az eddigi húsvétjainkat. Most talán még jobban a lényegre tudjuk irányítani a figyelmet – részletezte.

Fizikailag távol, de lelkileg együtt

A hívők számára abban is fontos különbség lesz az idei és a korábbi húsvéti időszak tekintetében, hogy nem tudnak személyesen részt venni az istentiszteleteken. Azonban a modern technika vívmányainak köszönhetően senki sem maradhat a rendkívül fontos szertatások nélkül – a Sopron TV és a SopronMédia ugyanis több felületen keresztül is közvetíti ezeket a szertartásokat. Ezt a kezdeményezést a város papsága komoly ajándéknak tartja.

- Most mi csak ilyen távolságban tudjuk a húsvétot megélni, de lélekben Jézuson, a feltámadottban talán még jobban át tudjuk ölelni egymást. Jelezzük, hogy veled vagyok, ne félj, számíthatsz rám, gondolok rád. Mi, a soproni papság is többet imádkozunk a városért, a ránk bízottakért és úgy érezzük, hogy a hívek is értünk. Így átérezzük, hogy mennyire szükségünk van egymásra. Nagyon jó, hogy most is meg tudunk élni egy ilyen lelki egységet és ennek az erőnek köszönhetően már érezzük is, hogy nemsokára majd személyesen is átélhetjük a találkozást a szentmiséken, közösségi alkalmakon is. Az idei húsvétkor tehát fogjunk össze, erősítsük meg a hitünket és nagyon vigyázzunk egymásra – javasolta a városplébános.

A Sopron TV és a SoproMédia a katolikus, evangélikus és református felekezet ünnepi szertartásaiból is közvetít a hosszú hétvége folyamán. Bővebb információkat a sopronmedia.hu oldalon találhat ezzel kapcsolatban.

Legnépszerűbb cikkek