| 2023. április. 4. | 1 perc olvasás

Az élet utat tör - a diákok kezében keltek ki a kiscsibék

Az EReDŐ Természet – Ember – Hagyomány Egyesület szervezésében komplex néphagyományőrző és környezetkultúra-foglalkozásokon vehetnek részt a soproni általános iskolások.

A már tizedik napja tartó foglalkozássorozaton részt vevő hat intézmény diákjai a tavaszi ünnepkörhöz kapcsolódó régi szokásokkal, télbúcsúztató rítusokkal ismerkedhetnek meg.

 

Megelevenednek elődeink tojásokra formált varázsigéi, a gyerekek megtanulják „elolvasni”, megfejteni a hagyományos írott tojások titkát, megismerhetik a különböző tojásmotívumok jelentését, és természetesen az alkotás sem maradhat el: a tavasz első levélhírnökeivel díszített berzselt tojások mellett viasszal és írókával írt hímes tojást is készít mindenki. - mondta el  Kulbert Zsofka népijátszóház-vezető. A foglalkozásokat dr. Varga Tamás erdőmérnökkel, erdőpedagógussal tartják  már több mint 10 éve, a gyermekek legnagyobb örömére. 

A tojás maga az élet - tartották a régiek. És hogy miért? Az izgalmas délelőttökből ez is kiderül! A verébtojástól a vadkacsa tojásán át a strucc óriási tojásáig szó esik a különböző madárfajok fészkelési és tojásrakási szokásairól, de a legnagyobb különlegességet mégis a mindenki által ismert közönséges tyúktojás tartogatja. Meghökkentő és ámulatba ejtő a tojásból hallatszó kopogás és csipogás, a repedő tojáshéjak és az alig néhány perces vagy órás, még meg sem száradt kiscsibék látványa.

Több alkalommal a születés csodája egy-egy osztálynyi gyerek gyűrűjében okoz izgatott és meghitt pillanatokat. Bár mindegyik élménypedagógiai módszerrel tartott foglalkozás középpontjában a tavaszi ünnepkör, és kiemelten a húsvéthoz kötődő hagyományok állnak, mégis minden alkalom más és más, alkalmazkodva a részt vevő csoportok életkorához, érdeklődési köréhez és az éppen aktuális jeles naphoz. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek