| 2023. január. 25. | 1 perc olvasás

Az elhízás kezelése

A sikeres súlyváltoztatáshoz a szokások apró lépésekben történő átalakítására van szükség. Fontos a reális célok kitűzése, amelyek elérését segíti a rendszeres testmozgás és a tudatos étkezés.

Az egészséges testsúly megtartása odafigyelést, kitartást és tudatosságot igényel. Az energiamérleg elve szerint, ha az ember annyi energiát fogyaszt, mint amennyit el is használ, akkor a testtömege változatlan marad. Ha kevesebb energia kerül a szervezetbe, mint amennyit felhasznál, akkor elkezdődik a fogyás.

Az ideális testsúly megtartását segítheti a rendszeres étkezések bevezetése, több alkalommal kisebb mennyiségű étel elfogyasztása, a tudatos étkezés (mindful eating) gyakorlása. Törekedni kell a nassolás kerülésére, a zsírban és szénhidrátokban szegény, rostokban, fehérjében, vitaminokban gazdag étrend összeállítására. Ügyelni kell a bőséges folyadékfogyasztásra is.

fotó: pixabay 

Többletkalória bevitele esetén testmozgás végzése, vagy a következő étkezés energiatartalmának csökkentése javasolt. A stressz tudatos kerülése és kezelése, valamint a napi legalább hét órányi pihentető alvás is segítheti a fogyás folyamatát.

Az energiabevitel drasztikus csökkentése, a túl szigorú fogyókúra általában nem célravezető, mert koplalás mellett a szervezet raktározó üzemmódba kapcsol, illetve elkezdi lebontani az izmokat is.

Hetente fél kg fogyás ajánlott, ehhez általában naponta 500 kalóriával kell kevesebbet enni. Azonban inkább az javasolt, hogy naponta csak 250 kalóriával csökkenjen a bevitt ételmennyiség, a fennmaradó 250 kalóriát pedig érdemesebb sporttal elégetni. Az ételek kalóriatartalmát feltüntetik a csomagoláson vagy megtalálható az interneten elérhető kalóriatáblázatokban is.

fotó: pixabay 

Ha a javaslatok betartása ellenére több hét után sem történik fogyás, akkor javasolt szakember segítségét kérni. Súlyosabb elhízás esetén a testsúly normalizálásához egyénre szabottan kell meghatározni a bevihető napi kalória mennyiségét és az ajánlott mozgásformákat. Általánosságban heti 150 perc közepes intenzitású testmozgás ajánlott több napra elosztva.

Amennyiben az elhízást betegség okozza, illetve ha már kialakult a szövődmény, gyógyszeres kezelés is szükségessé válhat, erről mindig a kezelőorvos dönt. Bizonyos esetekben testsúlycsökkentő (bariátriai) műtétre is szükség lehet. A két leggyakrabban alkalmazott laparoszkópos eljárás a csőgyomor képzése, illetve a gastric bypass (gyomoráthidalás) műtét. Ezek a beavatkozások a gyomor méretét csökkentik.

Pszichológus/pszichiáter segítségét is igénybe lehet venni, aki kognitív viselkedésterápiával támogathatja az evéshez fűződő gondolkodás megváltoztatását.

Borítókép; pixabay 

Legnépszerűbb cikkek