| 1 perc olvasás

Az elhízás nem csak esztétikai probléma

Magyarország világszinten élen jár mind a felnőtt, mind a gyermekkori elhízás tekintetében. Az obezitás számos betegség kiváltó oka lehet, ezért fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a veszélyeire. Megelőzéssel és időben történő kezeléssel ugyanis az elhízottak egészségét és életminőségét hosszú távon is megőrizhetjük.

Az Európai Elhízás Elleni Világnap alkalmából a Soproni Gyógyközpont Rehabilitációs Intézetében is prevenciós programot szerveztek. A kórház szakemberei szűrővizsgálatokkal, dietetikai és mozgásterápiás tanácsadással, valamint erdei tornával várták az érdeklődőket.

Az elhízás hátterében általában csak mintegy 15 százalékban áll valamilyen elsődleges, többnyire endokrin eredetű betegség, sokkal nagyobb arányban, mintegy 85-90 százalékban életmódbeli okokra, a helytelen táplálkozásra és a mozgásszegény életmódra vezethető vissza. A túlsúlyt nem tekinthetjük pusztán esztétikai problémának, hiszen az elhízás gyakran társul szív- és érrendszeri betegségekkel, növeli a stroke, a 2-es típusú cukorbetegség és egyes mozgásszervi betegségek kialakulásának kockázatát. Továbbá okozati tényezője lehet a daganatos betegségeknek, sőt a meddőségnek is.

Megelőzéssel és időben történő kezeléssel az elhízottak egészségét és életminőségét hosszú távon is megőrizhetjük. A Soproni Gyógyközpont elhízás világnapi rendezvényén is a prevenció fontosságára irányították rá a figyelmet. Az érdeklődők a tápláltsági állapotfelmérést követően egyénre szabott étrendi tanácsokat és mozgásterápiás javaslatokat kaptak a kórház szakembereitől. A szűrővizsgálatokon résztvevők ellenőrizhették a vérzsír-, a vércukor- és a vérnyomásértékeiket.

Az étrendi tanácsadás során a kórház dietetikusai hangsúlyozták, hogy a testsúly normalizálásához mindig figyelembe kell venni a szervezet egyéni kalóriaigényét, tápláltsági állapotát, és ennek megfelelően kell a zsírban és szénhidrátokban szegény, ellenben rostokban, fehérjében, vitaminokban gazdag étrendet összeállítani.

Az egészséges testsúly elérésében a rendszeres, mindennapjainkba beépülő testmozgásnak ugyanakkora szerepe van, mint az étkezésnek. A WHO ajánlása szerint egy gyermek számára naponta minimum 1 óra, a felnőttek részére pedig legalább heti 150 perc intenzív mozgás ajánlott.

A Soproni Gyógyközpont rendezvénye is aktív testmozgással zárult, az Ojtózi sétány tornapálya-állomásain végighaladva, gyógytornászok vezetésével közös erdei tornára invitálták a résztvevőket.

Legnépszerűbb cikkek