| 2017. május. 19. | 1 perc olvasás

Az elhízás számos betegség előszobája

Május 21. - Európai Elhízás Elleni Nap (European Obesity Day, EOD). Az alapítók célja az, hogy megértessék: az elhízás nem csupán esztétikai probléma, hanem komoly egészségügyi és környezeti kockázati tényező. Felelősek vagyunk fogyasztásunkért. Május 19-én, pénteken a Soproni Gyógyközpont életmód programján a megelőzésre és az optimális energiaegyensúly megőrzésére hívták fel a figyelmet.

2009 óta tartják Európában az Elhízás Elleni Napot, amely e súlyos közegészségügyi, életmódbeli problémára kívánja ráirányítani a figyelmet.

Az OÉTI legutóbbi felmérése szerint Magyarországon a felnőttek egészségtelen táplálkozása és a kevés mozgás egyaránt hozzájárul a magyarok jelentős súlytöbbletéhez és kirívóan rossz egészségi állapotához. Magyarországon három felnőttből kettő túlsúlyos vagy elhízott. A magyarok étrendjére a sok, főleg állati eredetű zsír, a kevés gabonaféle, különösen a teljes kiőrlésű fajta, a nem megfelelő zöldség-, gyümölcsfogyasztás jellemző. Naponta több mint 5 órát ül, csupán 7000 lépést, az ajánlás 70%-át tesz meg, és mindössze 10 percet sportol. a felnőttek 65 százaléka túlsúlyos.

A felnőttek átlagos energiabevitele aktív életmódhoz elegendő energiát biztosít, míg a lépésszám-mérés eredményei alapján a lakosság csak mérsékelten aktív életmódot folytat. Ez a tény, és hogy a magyar felnőttek 2/3-a túlsúlyos vagy elhízott, bizonyítja, hogy az energiabevitel meghaladja a szükségletet. A túlsúly és elhízás együttes előfordulása az életkor előre haladtával nő, az idős férfiak 87%-ának, a nők 75%-nak súlytöbblete van. Ezzel párhuzamosan a hasi elhízás előfordulási aránya is igen magas, csaknem minden második felnőtt érintett.

Az Európai Elhízás Elleni napon a Soproni Gyógyközpontban szűrésekkel, dietetikai és mozgásterápiás tanácsadással, tájékoztató kisfilmekkel irányították rá a figyelmet az ideális testtömeg megőrzésének fontosságára. A Dietétikai Szolgálat munkatársai és a közreműködő szakdolgozók a kórház diagnosztikai tömbjében és a Várisi úti Rehabilitációs Intézetben tartottak szűrő- és életmód programot, többek között testtömeg index meghatározással, kalóriaszemléltetéssel, étrendi és mozgásterápiás tanácsadással várták az érdeklődőket. A résztvevők kérhettek vérnyomás ellenőrzést, de egy súlyokkal kitömött hátizsákot felvéve azt is kipróbálhatták, milyen érzés 5 kg-os testsúlytöbbletet cipelni. A Várisi úti Rehabilitációs Intézet betegeinek pedig közös mozgásos programot, erdei tornát tartottak.

A tematikus egészségnapon kiszűrt betegek időpontot kaptak a Dietetikai Szolgálat rendelésére, melyet egész évben, beutaló nélkül bárki elérhet a kórházban. Személyes tanácsadásra időpont kérhető a 99/514-388-as telefonszámon.  

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek